New House - A new way to live

New House - A new way to live

Architect
Doblle Arquitetura
Location
Rio Grande do Sul, Brazil | View Map
Project Year
2020
Category
Housing

New House - A new way to live

Doblle Arquitetura as Architects

The project was conceived as a study of different alternatives for a refuge residence that at the same time can be replicated in different situations, such as countryside, beach or even in the same urbanized centers. Hence the proposal to make a modular structure in which it is easy to assemble and standardized manufacture, seeking greater precision and generating less waste, this makes our proposal sustainable and less aggressive with the environment.

The aim of the project was to propose the primitive shape of the house: open to the landscape. The play of lights and shadows enriches the transformative perception of the house, as volumetry we have a subtle square box that does not interfere with nature and can also integrate with the different possibilities of location, it is supported by a light structure in CLT, with great openings of glass to the surroundings and with a closing of wooden panels that can be opened or closed depending on the privacy that the customer wants to obtain. The first volume (family audience) - the main volume from now on, constitutes an area 8 meters wide by 8 meters long, making a total of 64 square meters. Enabling activities that include, among others: cooking, working, eating or simply interacting with other people who inhabit the home. This space is characterized by being a simple volume, with integrated kitchen and living room.

This project was developed with the main objective of specifying a decent housing prototype, with architectural, aesthetic and functional qualities, to provide a model, with pleasant aesthetic qualities, with positive, sustainable and, moreover, economic social and cultural implications. Likewise, it aspires to explore the scope and possibilities, in architectural terms, that the typology of “minimum housing” provides - in this particular case.

Inside, we have cozy and integrated spaces, the structure of the apparent house predominating, since the effect of wood brings warmth to the environment and the large glass openings are contemporary for the style of the house, when the panels are closed, the privacy of the space internal generates security for residents in addition to protecting them from sunlight and when they are open it generates this connection between the house and the surroundings.

The CLT (Cross-Laminated Timber) technology consists of an industrialized, durable and sustainable system of solid panels of treated reforested wood. The system allows the choice and composition of the modules that best adapt to each new landscape and user, as well as offering the option to choose finishes and equipment.

The residence combines design concerns with internal comfort in order to minimize the impact on the environment. The project was developed in accordance with a comprehensive guide on best practices, involving the rational use of resources such as water and solar energy, harvesting and reusing rainwater, high-efficiency lighting, reducing the demand for drinking water using devices high efficiency toilets, rainwater reuse and management, among other measures.

The implantation of Telhado Verde helps to reduce heat gains from roofs and to retain rainwater runoff. By selecting external surfaces with high solar reflectance and green roofing, the heat island effect was reduced, achieving an excellent quality of the internal environment, implementing passive strategies to bring thermal and luminous comfort to users.

Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
Estrutura completaCROSSLAM
Product Spec Sheet
Estrutura completa
Featured Projects
Latest Products
News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas sees the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever been to defining a ne... More

Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa
12 May 2022 News
Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa

In Nonthaburi, Thailand, Casa de Alisa by Stu/D/O Architects is defined by the material and structur... More

Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast
12 May 2022 News
Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast

Located on the Sunshine Coast of British Columbia, Sakinaw Lake House by WOVEN Architecture and Desi... More

David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco
12 May 2022 News
David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco

In 2017, David Chipperfield’s Milan studio won the commision for the renovation of the Procura... More

A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint
11 May 2022 News
A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint

This new bus station in Santiago de Compostela sees the concept of building merge with that of a vie... More