New Schwarzensteinhütte

New Schwarzensteinhütte

Architect
Stifter + Bachmann
Location
Valle Aurina, Province of Bolzano - South Tyrol, Italy | View Map
Project Year
2018
Category
Hotels
Stories By
Stifter + Bachmann

BEGA
Oliver Jaist
Product Spec Sheet

New Schwarzensteinhütte

Stifter + Bachmann as Architects

The new Schwarzensteinhütte at the height of 3,026m looks like a monolithic, irregular solid in order to present as little surface area as possible to the wind which can reach hurricane levels here at any time of the year. So the building’s form is a response to the location in high mountains where the climate is raw and nature is all-powerful.


Stifter + Bachmann stacked the schedule of accommodation in six levels: cooking and eating are at the ground floor level, the drying and service rooms are on the first and second lower levels, while the sleeping accommodation is on the three upper storeys. In the interior the hut resembles a large piece of furniture that can be lived in. All the walls and the simple, clear furniture are clad or made from natural spruce.


The new Schwarzensteinhütte is a slightly backward leaning tower with a 360° view. This is made possible by a ribbon window that runs the entire way around the dining room and also by small, irregularly positioned windows in the guest rooms. The building is encased in copper because of its liveliness and the way in which it develops an unpredictable patina under the influence of the climate. So the new Schwarzensteinhütte is gradually turning a shade that matches the black of the surrounding stones.


Materials used:

1. HOKU, Dobbiaco ( I ) Carpentry of wood

2. Velux Italia - Windows

3. Auroport, Brunico ( I) - Exterior doors

4. Rubner, Chienes (I) - Interior doors, fire doors

5. Villeroy, Keramag - Sanitary ceramics

6. Progress, Bressanone ( I ) - Precast concrete products

A black beacon at an altitude of 3,000 metres – the Schwarzensteinhütte in South Tyrol

BEGA as Lighting

Just 200 metres from the mountain border with Austria, the highest mountain hut in the Zillertal Alps rests on a rock massif on the Italian side. The Schwarzensteinhütte is a safe retreat with imposing, sculptural architecture in the form of a boulder, harmoniously and steadfastly integrated into a notch in the mountain. Inside the hut, a breathtaking view of the mountain landscape awaits – as does the appropriate BEGA lighting.

As a result of the ever-growing number of mountain tourists, the provincial government of South Tyrol decided to renovate 25 alpine mountain huts. However, there was a problem with the Schwarzensteinhütte built in 1894: the ground beneath the hut was moving due to permafrost thawing as a result of climate change. So a new building was needed, about one hundred meters above the old site. The ambitious construction project by architects Helmut Stifter and Angelika Bachmann was completed during two summer periods of four months each. A multi-storey mountain hut with 510 square metres of floor space, 50 beds and extraordinary architecture. The ground plan is an irregular hexagon with a body that becomes smaller from top to bottom. On the widest side, the wide band of windows offers a phenomenal view – from the Zillertal Alps and the High Tauern to the Rieserferner Group and the peaks of the Dolomites. This panorama is the real highlight of an overnight stay in the Schwarzensteinhütte.

The BEGA luminaires from the Studioline series used in the interior play with the copper look of the building’s outer shell, which consists of standing seam cladding with rolled copper and conical panels. Both the LED pendant luminaires and the LED recessed ceiling luminaires harmonise with the characteristic exterior view of the refuge thanks to their copper-coloured interior shades. The combination of wall and ceiling panelling in brushed spruce and the matt black BEGA luminaires creates a homely atmosphere. Functional yet stylish indoor lighting in the Schwarzensteinhütte is guaranteed by the wide beam light distribution and glare-free, downward-directed light of the pendant luminaires in the dining room, and the compact recessed ceiling luminaires in the bedrooms and the connecting corridors – an aesthetic beacon at an altitude of 3,000 metres.

Read story in DeutschFrançais and Italiano

Featured Projects
Latest Products
News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet
4 Aug 2022 News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet

Surrounded by nature and with a broad view over Catalonia's Costa Brava landscape, Garcés de... More

Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood
4 Aug 2022 News
Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood

Adding to the urbanity of a Paris neighbourhood, this project by Hesters-Oyon Architectes involves t... More

BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home
4 Aug 2022 News
BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home

Belgian practice BLAF architecten is known for exploring complex housing sustainability, affordabili... More

Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade
4 Aug 2022 News
Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade

Located close to the German border, Holland Casino Venlo is a flower-shaped, sculptural building by... More

Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade
3 Aug 2022 News
Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade

Located in Shizuoka city in Japan, House in Nishichiyoda designed by Seichii Yamada & Associates... More

Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature
3 Aug 2022 News
Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature

Danish Architect Sigurd Larsen designs a tiny cabin retreat in collaboration with Berlin-based hospi... More

Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai
3 Aug 2022 News
Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai

Recently completed in Mumbai, the One Green Mile project by MVRD and StudioPOD transforms a series o... More

John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building
3 Aug 2022 News
John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building

Glasgow’s Burrell Collection includes 9,000 works of fine and decorative arts spanning 600 yea... More