New Shoots ECEC Greenhithe

New Shoots ECEC Greenhithe

Architect
Copeland Associates Architects
Location
Greenhithe, Auckland, New Zealand | View Map
Project Year
2021
Category
Primary Schools

Secondary Schools
Kelvin Lim

New Shoots ECEC Greenhithe

Copeland Associates Architects as Architects

Our client New Shoots saw an opportunity in a site which many others thought was unusable. Originally, the site was split into two areas by a stream and had become an abandoned and neglected wasteland that stored and collected motorway run-off. The site was overgrown and an eyesore in an otherwise attractive neighborhood

Our brief was to rejuvenate the site by creating a nature-centric design that interweaves environment and classroom, while achieving the client’s programmatic requirements and integrating sustainable practices.

Designs that give a sense of calmness while inviting curiosity through a sensory experience have been proven to provide a powerful platform for growth and learning. These elements were at the forefront of the design approach and explored through materials, form, scale, and layout.

Upon arrival children walk along an elevated timber bridge over the native plants and rejuvenated wetland and immediately experience a sense of adventure and exploration. Looking around sparks the imagination and fosters a feeling of leaving the everyday and entering a unique world. 

The pods are arranged to form a triangular courtyard. This play area is partially protected by a generous translucent veranda, providing diffused light over external links between pods. The roof forms elevate to the east, allowing the morning light to energise the childrens’ activity spaces. High-level electrically operated windows provide passive ventilation for natural airflow throughout the day. Rainwater is stored in detention tanks and re-used for flushing toilets and irrigation.

Superstructures are an assembly of cross-laminated timber panels and steel frames; both systems were prefabricated off-site and quickly erected on site. Services are discretely organised within each building giving careful thought and consideration to respect the nature of the solid timber construction.

Each of the three passively controlled pods has its own colour palette reflecting the world’s primary elements:

Building A: Toddlers (age 2-3) & staff

Nature: Green (Spanish Green and Cabbage Pont)

Building B: Infants (age 0-2)

Earth: Light Terracotta (Baroque and Sante Fe)

Building C: Preschool (age 3-5)

Water: Blue (Half Dusted Blue and Navada)

Each building's interior has a soft timber backdrop from the exposed structural cross-laminated timber panels. This adds another textural link connecting to the surrounding environment. Large sections of glazing enhance the site’s elevation, bringing the outside in, and creating a sense of being amongst the trees.

There is a harmonised visual language between architecture, interiors and furniture. This creates a flow of design continuity and wayfinding within the centre. New Shoots themselves designed bespoke cabinetry to suit interior spaces and respective palettes, reinforcing this flow. We worked closely with lighting designers to conceive a lighting approach that creatively weaves throughout the spaces, giving soft, curvaceous elements to the orthogonal internal walls.

Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More