Newry House

Newry House

Architect
Austin Maynard Architects
Location
Melbourne, VIC, Australia | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
Tess Kelly
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Dekston - Benchtop: Sirius 12mmCosentino
Sink: Kubus KBG 120 Undermount Double Sink Franke Home Solutions
T550 H Curve Track LightBrightgreen
Dining pendant: Semi PendantCult
Timberwood Panels 'Blackhole Balckbutt’ Timber Veneer Two-pack paint finishDulux Australia
Tap: Pegasi M 30690 Sink Mixer Curve 220Faucet Strommen

Product Spec Sheet
Dekston - Benchtop: Sirius 12mm
Sink: Kubus KBG 120 Undermount Double Sink
T550 H Curve Track Light
Dining pendant: Semi Pendant
by Cult
Timberwood Panels 'Blackhole Balckbutt’ Timber Veneer Two-pack paint finish
Tap: Pegasi M 30690 Sink Mixer Curve 220

Newry House

Austin Maynard Architects as Architects

A redesigned family home within an existing 90’s shell. Why add a tiny lightwell to your dark, cold Victorian terrace when you can add a conservatory full of warmth, light and plants?

 

IN BRIEF
The owners of Newry, a family of four, wanted to renovate their single-fronted terrace home in inner-city Melbourne, on a tight budget. Though the house had already been renovated in the 90s, the two storey addition at the back failed to address the primary issue, a lack of light. The owners asked Austin Maynard Architects to reconfigure their living zone to allow in sunlight and make better use of their limited space.

 

KEYHOLE SURGERY
Situated amongst a row of adjoined terraces, Newry is a fairly small family home which has been dramatically transformed by a relatively small renovation. As an architectural ‘operation’, it’s akin to keyhole surgery. Here, a small incision has been made to access and fix the problematic central core, to maximum effect.

 

Through years and years of learning, Austin Maynard Architects have become incredibly incisive dealing with the problems of dark and poorly laid out terraced houses. Though typically, in terms of design and build, the team are more inclined to chop off a limb and add new cyborg arm, the restraints of budget, (as well as ego and eco conscience), led to a more considered and restrained approach.

 

The ‘90s addition was structurally sound. The bathroom and laundry at the rear was neat and functional. To demolish, simply because it wasn’t in the ideal location, would have been wasteful. Instead, discipline was required to work with what was already there, implementing strategic moves to solve and improve.

 

THE CORE
Apart from new carpets and joinery in all three bedrooms, the front and the back parts of the house remain largely untouched. The ‘rotten’ middle section of the house was gutted, including the old timber floor, replaced by a thermally efficient, hydronically heated, concrete slab. A wall that once separated the kitchen from one of the smallest, darkest, bleakest dining rooms to ever exist, was also removed, opening up the kitchen/living dining space. The ceiling, and above it a leaky roof deck outside the main bedroom, was also demolished and a large pitched glass roof with sliding awnings installed.

 

Part of the client brief was to not build bigger, but to design better. Their old kitchen had a huge amount of wasted space, was very inefficient and difficult to access. The space was compact and so the staircase, kitchen and storage are all combined into one object. A merging of perforated steel and blackbutt timber, concealing doors, drawers and cupboards. In the centre a beautiful Studio Italia bench provides further storage. The exposed garden has been integrated into a bench seat, optimising space in the dining area.

 

AN INDOOR GARDEN
The fundamental concern with most terrace houses is a lack of natural light. This problem is generally resolved with some form of light well, open to the sky with some kind of garden greenery at the base. At Newry there is no lightwell, no ‘box’, the garden greenery is inside, integrated within the space, exposed and easily accessed beneath a glass roof that allows for an abundance of natural light.

 

In a space that is already tight, the question was, why take away indoor space to capture outdoor space? Instead we focused on the conservatory idea; a glass house which brings the outdoors inside, with responsive sliding shade awnings to shield from too much sun. In seconds the raised shading can be remotely closed, (partly, fully, on one side etc), to provide almost 100% protection from UV rays.

 

COLOUR RUN
It wouldn’t be an Austin Maynard Architects project without moments of discovery and delight, although at Newry these were largely thanks to the client’s great taste.  The home’s modest palate  is dashed with colour that pops and converses throughout the whole house. The perforated steel staircase - bright white but for a surprise twist of vivid green at the top is a nod to the green of garden and the bench seat. The rich burgundy Tretford carpet in the entrance hall balanced by the sofa in the living room.

 

MAKING ALLOWANCES
Newry is a small project, much smaller than AMA usually undertakes. The clients were locals, neighbours who posed an interesting challenge. They wanted to dramatically improve their home-life and also the way their home performed (on a thermal and sustainable level) but were aware of their limitations and were prepared to pick their battles.  Instead of spending their tight budget thinly across the entire site, and compromising everywhere, they chose to completely subvert one area, the main living space, and do it very well. They identified how they lived as a family and prioritised their needs and wants. Focusing on one area is difficult, but it’s a great way to deal with budget.

 

SUSTAINABILITY
Sustainability is always at the core of Austin Maynard Architects’ work. Most old homes, or 80s/90s renovations, tend to be breezy, cold and thermally inefficient. A few straightforward moves can solve these issues. At Newry, windows and doors have been re-fitted with thermally separated double glazing. Drafty timber floorboards have been replaced with hydronic heated concrete.

 

The installation of a Tesla battery ensures the home not only performs well but pumps excess green energy back in to the grid. With the ongoing dilemma of air conditioning, caused by increased weather extremes, good design and passive solar gains are not always enough. A solution is to work with the natural elements to ensure carbon zero is attained.

 

Material Used :
1. Sink: Franke Kubus KBG 120  Undermount Double Sink 
2. Tap: Faucet StrommenPegasi M 30690 Sink Mixer Curve 220
3. Oven: Fisher & Paykel Built-in  Oven, 90cm 100L, 9 Function  OB90S9MEPX3 
4. Cooktop: Induction Cooktop: Fisher & Paykel Induction, 60cm, 4 cooking zones, Touch & Slide controls, Ceramic Glass CI604DTB3 
5. Gas Burner Cooktop: Fisher & Paykel Gas on Glass Cooktop 30cm 2 Burner CG302DNGGB1
6. Flooring: Structural concrete slab with burnished finish
7. Splashback: Glass splashback with mirror backing
8. Lighting
9. Inlite Delta Light  STREAMLINER 70S 
10. Brightgreen T550 H Curve Track Light   
11. LED-P002 - Super slim 8mm LED strip 
12. Dining pendant: Semi Pendant, supplied by Cult
13. Windows: Western Red Cedar timber framed windows with clear double glazing
14. Cabinetry: Solid Timber: Black but with clear seal finish
15. Timber Veneer: Timberwood Panels 'Blackhole Balckbutt’ Timber Veneer Two-pack paint finish: Dulux black
16. Benchtop: Dekton Sirius 12mm
17. Curtains (Upstairs): Silent Glass Track & Marco Fabric curtain in ‘Neptune, supplied by Shade Collective.
18. Accessories: Hafele Waste bins, One2Five system sets, Dark grey pull out bin. Hafele Pull out Pantry Dispensa Pantry with ClickFixx, arena style.

Read story in DeutschPortuguêsItalianoEspañol and Français

Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architects revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architects revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architects renovated an old factory building for an ind... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More