Nokia Corporate Lobby

Nokia Corporate Lobby

Architect
CallisonRTKL
Location
Dallas, TX, USA | View Map
Project Year
2020
Category
Offices
WADE GRIFFITH PHOTOGRAPHY

Nokia Corporate Lobby

Eventscape Inc. as Manufacturers

A 3,400 square-foot faceted feature wall is a focal point in this new corporate office lobby for Nokia. Designed by CallisonRTKL and engineered, fabricated and installed by Eventscape, it features solid wood, perforated aluminum and level-5 painted drywall cladding in triangular facets across the face of the 75- foot long wall. The palette and finishes used in the feature wall design is a continuation from Nokia’s first office space in this large corporate complex.  

 Unique Characteristics & Project Challenges

To create the geometry for the faceted materials, a sub-structure was created with a HSS grid. Eventscape’s first step included site verifications and a complete scan of the space. With this detailed scan, Eventscape designers could work remotely to develop a sub-frame that tied into the base building structure and sat behind the finished surfaces. A total of 13 different vertices were laser plotted on the wall face, for all three areas. Custom outriggers were then used to create the angles starting at 16” off the base building wall up to 36”. Templates of 1/8” PVC panels were installed first on the sub-structure to confirm that all angles were correct. The finished metal panels were then installed on top. Each metal panel was perfectly flush with the next, while incorporating a total of 3 plane changes over this section.

Eventscape’s standard turnkey process involves a series of small finish sample prototypes and 1:1 scale mockups. Both of these helped the CallisonRTKL design team finalize the desired finishes and set expectations for the final fit-out.

A third of the total wall consisted of solid 2” x 1-3/4” maple wood ribs spaced 4” o/c on flat-sawn maple wood veneer. Built and shipped in individual 5’ x 8’ sections panels because of standard material yields, the rib ends were staggered on each panel so that the final ribs between panels would cover the wall attachments. Using this method, the seams of the 5’ x 8’ panels were hidden and each faceted wood area appeared continuous. The final finish on the maple was a fire-rated clear coat. Wood rib panels were also used on the under side of the mezzanine level bridge.

Each of the 3 panel areas were finished with a white custom trim installed on site and the portal areas finished with a similar powder-coated trim detail. Standard lifts could not be used on site as the marble floor finish was too delicate for the heavy machinery. This made installation slightly more challenging as it could only be accomplished by using scaffolding.

The subtle angles of the overall wall, precise panel connections, lack of exposed hardware and a fresh palette created an elegant front face for this lobby. Working with one specialized vendor ( Eventscape ) for the entire wall, provided several benefits to the project team and ultimately yielded the best possible results. We enjoyed working with the project team and look forward to collaborating again! 

Featured Projects
Latest Products
News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More

Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest
22 Jun 2022 News
Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest

Designed by NAPUR Architect, the recently opened New Museum of Ethnography in Budapest is a purpose-... More

New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea
22 Jun 2022 News
New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea

The Royal College of Art unveiled its new campus in Battersea, London this past month.  With a... More

TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity
21 Jun 2022 News
TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity

The Qingyijiang Road Elementary School by TAO (Trace Architecture Office) explores a decentralized s... More