North Bayshore campus proposal

North Bayshore campus proposal

Architect
Heatherwick Studio

BIG - Bjarke Ingels Group
Location
Mountain View, United States | View Map
Project Year
2015
Category
Offices
Stories By
Google Inc

Heatherwick Studio

North Bayshore campus proposal by BIG and Heatherwick Studio

Google Inc as Client

Today (27/02/2015) we’re submitting a plan to redevelop four sites—places where we already have offices but hope to significantly increase our square footage—to the Mountain View City Council. It's the first time we'll design and build offices from scratch and we hope these plans by Bjarke Ingels at BIG and Thomas Heatherwick at Heatherwick Studio will lead to a better way of working.


he idea is simple. Instead of constructing immoveable concrete buildings, we’ll create lightweight block-like structures which can be moved around easily as we invest in new product areas. (Our self-driving car team, for example, has very different needs when it comes to office space from our Search engineers.) Large translucent canopies will cover each site, controlling the climate inside yet letting in light and air. With trees, landscaping, cafes, and bike paths weaving through these structures, we aim to blur the distinction between our buildings and nature.


Of course, this project is about much more than just office space; it’s about doing more with the local community as well. So we’re adding lots of bike paths and retail opportunities, like restaurants, for local businesses. We also hope to bring new life to the unique local environment, from enhancing burrowing owl habitats to widening creek beds. And we’re committed to do everything we can to save energy—our recent agreement to offset our energy consumption in North Bayshore with renewable energy includes the development of this proposal.


We chose Mountain View for our headquarters 15 years ago because we love the beauty of the bay, the close proximity to great universities, the family-friendly environment and the chance to work in a city at the heart of Silicon Valley. Today, we want to create office spaces that don’t just provide a great home for Google, but which also work for the city that has given us so much.


We look forward to working with our neighbors at the City Council on this proposal—and the future of Mountain View’s North Bayshore.


More info about our proposed new campus in Mountain View: http://g.co/go/y6pnk

Rethinking office space

Heatherwick Studio as Architects

Not the sexiest title for a blog post, I know. But as we’ve inhabited a variety of workplaces—including a garage in Menlo Park, a farmhouse in Denmark and an entire New York city block—we’ve learned something about what makes an office space great. And we’re excited to put that into practice, starting here at our home in Mountain View.


Today we’re submitting a plan to redevelop four sites—places where we already have offices but hope to significantly increase our square footage—to the Mountain View City Council. It's the first time we'll design and build offices from scratch and we hope these plans by Bjarke Ingels at BIG and Thomas Heatherwick at Heatherwick Studio will lead to a better way of working.


The idea is simple. Instead of constructing immoveable concrete buildings, we’ll create lightweight block-like structures which can be moved around easily as we invest in new product areas. (Our self-driving car team, for example, has very different needs when it comes to office space from our Search engineers.) Large translucent canopies will cover each site, controlling the climate inside yet letting in light and air. With trees, landscaping, cafes, and bike paths weaving through these structures, we aim to blur the distinction between our buildings and nature.


Of course, this project is about much more than just office space; it’s about doing more with the local community as well. So we’re adding lots of bike paths and retail opportunities, like restaurants, for local businesses. We also hope to bring new life to the unique local environment, from enhancing burrowing owl habitats to widening creek beds. And we’re committed to do everything we can to save energy—our recent agreement to offset our energy consumption in North Bayshore with renewable energy includes the development of this proposal.


We chose Mountain View for our headquarters 15 years ago because we love the beauty of the bay, the close proximity to great universities, the family-friendly environment and the chance to work in a city at the heart of Silicon Valley. Today, we want to create office spaces that don’t just provide a great home for Google, but which also work for the city that has given us so much.


We look forward to working with our neighbors at the City Council on this proposal—and the future of Mountain View’s North Bayshore.


Featured Projects
Latest Products
News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More