Notary Van Damme

Notary Van Damme

Architect
Govaert & Vanhoutte architects
Location
Bruges, Belgium | View Map
Project Year
2019
Category
Offices

Auditoriums
Tim Van De Velde
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Table lampOluce
var.Delta Light
Prefabricated concreteEnjoy Concrete
Window framesBelisol
Bespoke furnitureObumex
ElevatorSchindler Elevator

Product Spec Sheet
Table lamp
var.
Prefabricated concrete
Window frames
by Belisol
Bespoke furniture
by Obumex
Elevator

Notary Van Damme

Govaert & Vanhoutte architects as Architects

Three notaries employ 24 employees in the Van Damme notary in Bruges.

The building was designed around a number of essential spaces, such as auditoriums, meeting rooms, closed and open offices. This functional approach was aesthetically conceived by being reduced to its bare essentials. Minimal is combined with warmth, with an emphasis on line formation and proportions. The main materials that dominate both inside and outside are glass & concrete.

The facade is largely glazed, alternately combined with concrete. Above the entrance, an overhanging glass cube provides shelter from the rain. The facade is a pattern of beam shapes in glass and concrete with well-considered proportions. The right facade, which also mainly consists of glass, is veiled by a play of random thin concrete slats. The secondary entrance is located between the slats.

On the ground floor: the auditoriums, a multipurpose room, bar with kitchenette, an open office for administration and also a closed office for 1 of the three notaries. The 2 other notary offices are located on the 1st floor behind the concrete slats. The library is partly contained in the overhanging glass volume. Furthermore, a spacious landscape office offers space for most employees. The basement provides space for an archive, storage & fitness. The underground space receives daylight via a skylight that borders on a patio at the rear facade.

There is a strong link between inside & outside. The concrete of the outer shell is repeated inside the supporting structure. The interior was further determined out of the strong presence of concrete. The combination with wood, natural stone, carpet and white backgrounds creates the right contrasts between cold & warm, light & dark. The gray concrete is softened by the dark tones of the furniture and carpet. The additional materials provide enough texture to provide the necessary tactility. The materials enter into a dialogue with the concrete. Combined with sober lighting, there is a calm, serene atmosphere.

The open atmosphere inside, allows you to have a view of the green exterior from any room. A logical flow between spaces such as a counter, waiting area, auditoriums makes it possible to receive the clientele in a natural manner.

 

Material Used :
1. Enjoy concrete - Prefabricated concrete
2. Deltalight - var.
3. Obumex - bespoke furniture
4. Belisol - window frames
5. Schindler - elevator

Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More