Nova Pets

Nova Pets

Architect
SAY Architects
Location
Hangzhou, Zhejiang, China | View Map
Project Year
2018
Category
Shops
Minjie Wang

Nova Pets

SAY Architects as Architects

The project start with an idea of creating a new type of pet store, a place where people could really social with their pets, one could order two separate meals or drinks for one and one’s pet, also could just chat and drink coffee with friends while waiting for pet bathing if one want to .

Say architects have two cats and one dog, we like everything relate to pets, therefore the project proceed quite smooth. After analyzing the different activity area and type of pets in the space, we mark each area with different color to represent the intensity of the activities. The warmer the color, the more intense the area.

At the same time, we start to realize the unique character of the center structure column in the space, it was tilted a tiny angle which doesn’t match with any wall. It is so particular. So we decided to integrate it with the idea of the space name, NOVA, we imagine this column to be the origin of the whole room, and then the whole room become space around the origin.

We kept the rough texture the column possess before we met it, and labeled it the ORIGIN. We divided the space with a 1000*1000 module, and create this nova network To proceed this concept further, we mark each crossing point of the network with a stainless steel cross, this gesture leads to an invisible coordination in the space.

All program and events are happening around the column, their material or angle are nothing like the column, but this difference itself creates an interesting feeling of narrative and a sense of situation. The store is divided into two parts, one as cafe with double height and the other as cosmetology with two floors. The side that is facing the street, which is the only part next to the street, we designed a pet activity area and separate it with the entry area using the fence.

The touching of the doorknob, is the first handshake before entering the space, therefore we translate the floor plan of cafe area into a stainless steel doorknob, this random but also logical shape become the first impression of the space. 

The cafe area has two sunken curvy valley for dinning and relax. The height difference creates an interesting visual connection, when pets are in the walking area and guests are in the lower valley, the visual height is about the same.

There are 6 openings at the bottom of swimming pool and on top of the multi-function room; they bring natural light down to ground floor, at the same time, guests could see the belly of the swimming pets in the pool. Nova was quite deep in space and with very little exposure to the street, but the big glass opening to the street shows the activities of pets and people like a frame, it draws people’s attention directly.

Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
LightingBentu
Product Spec Sheet
Lighting
by Bentu
Featured Projects
Latest Products
News
Snøhetta brings a modern vision to the remote historic hotel Finse 1222
27 May 2022 News
Snøhetta brings a modern vision to the remote historic hotel Finse 1222

At the very highest point of the Norwegian Railway track and only accessible by train, you will find... More

New Novartis Pavilion in Basel features a distinctive zero-energy media facade
27 May 2022 News
New Novartis Pavilion in Basel features a distinctive zero-energy media facade

The Novartist Pavilion by AMDL CIRCLE is a new exhibition, meeting and event centre at the Novartis... More

Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand
25 May 2022 News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand

In Hangzhou, China, the Golong Wormhole by PINES ARCH is an experimental space for events and exhibi... More

Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape
25 May 2022 News
Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape

In the Flemish Ardennses, Villa RS by JUMA Architects is situated in a picturesque landscape with ch... More

Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context
24 May 2022 News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context

In the small Mallorca town of Llubi, this new kindergarten by Aixopluc Architects is located on a pe... More

25 best architecture firms in Mexico City
23 May 2022 News
25 best architecture firms in Mexico City

Mexico City is home to a number of outstanding, epoch-defining architectural firms. Its contemporary... More

New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More