Novartis Institutes for Biomedical Research

Novartis Institutes for Biomedical Research

Architect
CannonDesign
Location
Cambridge, United States
Project Year
2015
Category
Laboratories

Auditoriums

Workshops
Iwan Baan

Novartis Institutes for Biomedical Research

Toshiko Mori Architect as Manufacturers

The best science depends on shared discovery as much as on the tools and spaces for personal inquiry. The Novartis building is designed as an incubator for community and collaboration within a state-of-the-art research environment. Through strategic use of light, temperature, air quality, acoustics and circulation, we promoted exchange amongst the building’s research community. Programmatically, the design stratifies its functions into horizontal and vertical layers. For lighting, lab spaces are at the perimeter to promote daylighting into the areas. For acoustics, the noisiest lab-support spaces with higher exhaust requirements are located at the centers of the floor plate. Spaces that require separation for environmental/acoustic reasons are still visually connected through full height glazed partitions that maintain the feeling of openness.


Effective communication between labs plays a significant role in the program concept. Social realms and research spaces are isolated in order to separate the lab 'coat on’ and ‘coat off’ areas and to facilitate efficient circulation at each floor. Broad sightlines and modular furniture systems transform the lab space into a flexible platform for collective investigation.


To promote building connectivity a dynamic ‘cascading’ stair, which acts as the building’s center, joins all the social spaces together within a daylight filled atria. These social spaces are stratified from floor to floor, alternating between ‘extrovert’ and ‘introvert’ floors, to create inviting spaces that lend themselves to collaboration as employees are able to both share a cup of coffee or conduct collective research.


At the building’s exterior, glass louvers with copper mesh interlayers shade sensitive lab areas while social spaces are expressed by large stone frames. This articulation enlivens the southern façade in a dialogue with the campus, community and city; offering a public engagement with the surrounding community and “revealing the scientific lab as an identifying feature” for the institution.


Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
Terra Greys; 226 BP030010, 226 V 020060, 226 V 030060, 226 V 060120Mosa
ManufacturersToshiko Mori Architect
Product Spec Sheet
Terra Greys; 226 BP030010, 226 V 020060, 226 V 030060, 226 V 060120
by Mosa
Manufacturers
Featured Projects
Latest Products
News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More

Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest
22 Jun 2022 News
Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest

Designed by NAPUR Architect, the recently opened New Museum of Ethnography in Budapest is a purpose-... More

New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea
22 Jun 2022 News
New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea

The Royal College of Art unveiled its new campus in Battersea, London this past month.  With a... More

TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity
21 Jun 2022 News
TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity

The Qingyijiang Road Elementary School by TAO (Trace Architecture Office) explores a decentralized s... More