Nursing home in Mattainourt, France.

Nursing home in Mattainourt, France.

Architect
Dominique Coulon & associés
Location
39 rue du Général de Gaulle, 88500 Mattaincourt
Project Year
2010
Category
Hospitals
Eugeni Pons

Nursing home for the seriously disabled in Mattaincourt. France

Dominique Coulon & associés as Architects

Located on the outskirts of the town of Mattaincourt, the new medico-social establishment (“Maison d’Accueil Spécialisé” - MAS) blends into the landscape, merging with the topography of the surrounding area. It preserves the landscape. 

photo_credit Eugeni Pons
Eugeni Pons

Its roof, onto which the local meadowland extends, contributes to the building’s integration. From the road, the disposition of the building hints at the hollows of the large inner garden and the collective terrace that opens onto the landscape. 

photo_credit Eugeni Pons
Eugeni Pons

The programme for the operation is divided between the two levels. Level with the garden is the administration, staff premises, and public reception areas providing the transition between public and private areas. The forty rooms for residents, common living areas and treatment stations are on the upper floor, looking out over the landscape. 

photo_credit Eugeni Pons
Eugeni Pons

On this upper floor, the traffic areas are generously dimensioned for fluid movement, and all have natural light, thanks to the presence of many colourful patios, which also serve as markers guiding the residents as they move about inside the building. 

photo_credit Eugeni Pons
Eugeni Pons

The rooms are organised in a simple, rational fashion around the periphery of the building and around the inner garden. All are open on two sides, with natural lighting provided by the patios. It is also easy to create a current of air to cool the rooms during the summer. The rooms are only connected to the corridors by their door. All their other openings connect with nature. Each room detaches itself from the institution to form a personal space – the home of its inhabitant. 

photo_credit Eugeni Pons
Eugeni Pons

The dining room, treatment stations, the activity room and the balneotherapy area are grouped around the central space. This is the heart of the building – the spaces open onto a panoramic terrace where people can contemplate the landscape or use the ramp to go down to the gardens. 

photo_credit Eugeni Pons
Eugeni Pons

Nature is omnipresent in the building. It filters the light, transmitting it gently and contributing to the peaceful atmosphere of the building. 

Read story in Français

Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More