NWT

NWT

Architect
Onix
Location
n/a, Netherlands
Category
Hospitals
Rob de Jong

NWT

Onix as Architects

A new day-centre for the clients of the ’s Heeren Loo healthcare institution will be built on the edge of the dunes of the Willem van den Bergh grounds. The day-centre will be formed by two courts through which a public route will proceed. Inverted integration will take place in this public domain. Here, the visitor will meet the user, in other words, the client, of the institution. As one progresses along the public route, the buildings manifest themselves in a consistently new way. A simple volume with a roof serves as the basis of the architecture. The volume is articulated, whereas the ridge continues straight on, generating double orientation. The spatial experience is akin to the fragmentary image that autistic people form of their surroundings. The degree of articulation of the volume determines the character of the buildings and typifies the façades. As a consequence of the articulation, the volume generates space and gives direction and intimacy to the outside area. In the interior, there is an interesting encounter between the various directions and the specific spaces created. All the buildings are situated on one of the two courts. The distance and orientation of the volumes determines the relationship with the court. In this way, places for casual or arranged encounters, inviting use, are formed between the volumes and the public domain.


The character of the buildings issues from the day-centre programme, which requires both heated and unheated spaces. By reorganizing the programme, warm and cold buildings are created. This produces efficiency for the technical installations as well as great cost-savings. The warm buildings have been allocated a brick façade, while the cold ones have a wooden front.


The materialization harmonizes with the architecture and the user of the day-centre. The robust materials give the buildings an appropriate allure in the landscape setting. The brick buildings are built with bricks that have been rejected because of their irregular form, thus producing an erratic façade. It represents a meeting of perfect and imperfect material. The coarse wooden façades consist of round timbers vertically assembled. The round shape enables both transparency and solidity. Light filters through the wood in a subtle way, and shadows appear softly and gently on the curves of the wood. The roof consists of wooden planks that run toward the ridge line. The sharp detailing of the roof emphasizes the architecture of the volumes.

Featured Projects
Latest Products
News
25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More

Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest
22 Jun 2022 News
Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest

Designed by NAPUR Architect, the recently opened New Museum of Ethnography in Budapest is a purpose-... More

New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea
22 Jun 2022 News
New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea

The Royal College of Art unveiled its new campus in Battersea, London this past month.  With a... More