O Cuatro Residence

O Cuatro Residence

Architect
Migdal Arquitectos
Location
México D.F., Mexico
Project Year
2016
Category
Housing
Rafael Gamo

The house is communicated via a double-height corridor that provides natural illumination to all the spaces.

Migdal Arquitectos as Architects

The O Cuatro residence divides its social and private areas through an interaction of volumes that express a pure geometry, where the upper volume appears to float in space, an effect emphasized by the use of dark stone. The volume becomes more solid without losing its lightness, contrasting with the transparency and light tones of the social area. The house is communicated via a double-height corridor that provides natural illumination to all the spaces. The interior-exterior connection is achieved through doors and terraces, generating a continuous space that employs stone as a material. The garden forms an element for connecting the social spaces, located on the ground floor and reached through large picture windows, together with the basement area comprising gym and games room. The unfolding of the garden succeeds in providing natural lighting and a pleasant view to these spaces. Wood plays an important role, generating warmth and elegance. Sunlight was a key factor in the conception of the project. The glass windows and skylights create large areas lit by natural illumination during most of the day. Insolation is controlled with the use of cantilevers that generate shade and provide a respite from the direct sun. Although the same materials were used throughout all the spaces, each of them was assigned its own personality, while maintaining a consistent language.

Project Credits
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
LightingFlos
ChairsPoltrona Frau S.P.A.
MONTERA
Product Spec Sheet
Lighting
Chairs
Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More