Odyssée Pleyel – The Energy Plug

Odyssée Pleyel – The Energy Plug

Architect
Jakob + Macfarlane
Location
Saint-Denis, France | View Map
Project Year
2024
Category
Offices
JAKOB+MACFARLANE ©EDF

Odyssée Pleyel – The Energy Plug

Jakob + Macfarlane as Architects

The site of this project is in Saint-Denis, asuburb of Paris where Electricité de France (EDF), the country’s major energy provider, used to have a vast storage and repair area for a nearby, highly polluting, coal-fired powerstation. Constructed in the 1930s, it was decommissioned in the ‘60s, with EDF using part of the site to build their headquarters. The other part remained derelict until 2019, when the building was made available for the C40Reinventing Cities competition. When completed, ourproject will be located next to a new station of the Grand Paris Expressand tothe Olympic and Paralympic Village 2024.

photo_credit JAKOB+MACFARLANE ©EDF
JAKOB+MACFARLANE ©EDF

The original building embodied its epoch’s spirit of “endless future”. The domineering, heroicstyle typical of the industrial buildings of the time made it appear as a “cathedral for energy” – which is completely out of touch with the contemporary idea of energy production and the relationship between humans and their environment. However, instead of destroying this “industrial cathedral”, we chose to build on it and adapt it to a more complex, sustainable, inclusive, diverse, environmentally-friendly mindset.

Caption

A winner of C40R einventing Cities,our project creates synergy between existing and new architecture by preserving an“environmentally challenged” 20th-century building and adapting it to new uses while achieving zero-carbon performance.

This was made possible through the Energy Plug system developed by our team.The Energy Plug is an adaptable prototype that can be clipped onto any ex-industrial building. Based on a prefabricated modular timber structure, its design defines interior comfort through allowing natural lighting and ventilation, limiting heat loss and controlling solar gain. A vertical green house integrated in the south facade not only produces food, but also supports a pleasant indoor climate almost all year round and with no additional air conditioning. The building is protected from solar gain by the world’s first “solarcanopy” that has a 4-fold utility: electricity and heat production; rainwater recovery and thermal protection.

Caption

The soil excavated during the construction of the Grand Paris Express will be used as insulation material for our building.

Functionally, the project will act as a showcase of clean energy solutions and stimulate ecological innovation by hosting scientific workshops and clean energy start-ups, as well as facilitating educational programs for local schools. A restaurant backed by a social reintegration initiative will provide a welcoming meeting place.

Caption
Caption
Caption
Featured Projects
Latest Products
News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More

Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest
22 Jun 2022 News
Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest

Designed by NAPUR Architect, the recently opened New Museum of Ethnography in Budapest is a purpose-... More

New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea
22 Jun 2022 News
New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea

The Royal College of Art unveiled its new campus in Battersea, London this past month.  With a... More

TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity
21 Jun 2022 News
TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity

The Qingyijiang Road Elementary School by TAO (Trace Architecture Office) explores a decentralized s... More