Office building Huidekoperstraat

Office building Huidekoperstraat

Architect
BiermanHenketarchitecten
Location
Huidekoperstraat 26, Amsterdam, Netherlands | View Map
Project Year
2019
Category
Offices
Stories By
BiermanHenketarchitecten

Metadecor
Joep Jacobs

Huidekoper

BiermanHenketarchitecten as Architects

An office building dating from the 1970s with a car park in the centre of Amsterdam has undergone a complete metamorphosis. Functionally, spatially and energy-wise, the building no longer met the requirements of the modern-day. The architecture was modernised by stripping the existing building right down to the concrete skeleton and by fitting new façades and a new interior. In addition, two further storeys were added. A challenging assignment, due to its sensitive location right in Amsterdam city centre.

 

The trapezoid building volume with façades on the Huidekoperstraat and Pieter Pauwstraat roads, used to consist of three car park storeys and three office storeys. As part of the renovation, the office space has been enlarged and the number of car parking spaces reduced. The extension on the roof, a zinc roof encompassing sculptural, triangular windows, affords spectacular views over the city. Part of the car park has been transformed into lettable space to improve the interface of the building with the street.  The new double-height space on the ground floor features a generous reception and catering space. The flexible office floors facilitate workstations on the façade side and consultation and meeting rooms at the centre of the building. The entrance area has been upgraded and the traffic space with stairs and lifts has been completely renovated.

 

The former architecture offered a closed appearance, partly due to the car parking facilities on the first three storeys, but now the building blends in naturally with the urban fabric of the city and connects with its environment at street level. The new façades feature a classical construction with a plinth, a middle section and a roof section. The ground floor has been designed spaciously, with six-metre-high façades, including specially designed grilles. The grilles work to hide the car park on the Pieter Pauwstraat side from view. Large planters have also been added in order to contribute to greening the city. The detailing has been worked out to result in a great deal of shadow-and-light effect and a refined interplay of lines. A heat pump installation, high insulation values of the shell and new, energy-saving systems have turned this into an office building with an extremely low energy use status. Furthermore, the roof is stacked with PV panels, invisible from street level. The building is all-electric and ready for a sustainable future.

 

Material Used :
1. Sto Isoned (bricks)
2. Jansen ODS (steel window frames)
3. Metadecor (aluminium facade)

All-electric and low energy consumption

Metadecor as Aluminium facade

All-electric and low energy consumption

The office building on the Huidekoperstraat in Amsterdam has been stripped down to the concrete frame, expanded with two floors and equipped with a new facade and new roof. The floor-to-ceiling windows will soon provide a 360-degree view of Amsterdam. The entrances have been given a double floor height and the stairwells have been renewed. A heat pump installation, a roof full of PV panels and extremely high insulation values ​​make the office building extremely durable: all-electric and with very low energy consumption. This building meets the all-electric sustainability ambition of the municipality of Amsterdam before 2050. Part of the parking garage has been transformed into office space to improve the relationship with the street. An installation room and a bicycle shed have been realized in the parking garage. The new facades have a classic construction of a concrete plinth, a middle section of dark brickwork and a zinc cap.

 

SPECIALLY DESIGNED

On the Pieter Pauwstraat side, the facade of the parking garage consists of a specially designed metal façade with integrated planters. These gratings are made from our MD Formatura product in aluminum. The design was created in close collaboration with architect BiermanHenket. A rectangular figure has been chosen, so that a beautiful harmony is created between the metal façade parts and the vertical brickwork. The rectangle has been converted in different ways, creating a playful effect on the face of the office building on the Huidekoperstraat in Amsterdam. The panel dimensions of these façade parts are different and somewhat unique. Normally the standard size is a maximum of 1500 mm and in this case 1650 mm. This has to do with the capacity and standard dimensions of machine tools. The panels are finished in a special black coating and not a standard RAL color.

Read story in Nederlands

Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
Aluminium facadeMetadecor
BricksSto AG
StoBrick GL
Steel window framesJansen
Product Spec Sheet
Aluminium facade
Bricks
StoBrick GL by Sto AG
Steel window frames
by Jansen
Featured Projects
Latest Products
News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More