Office Complex in the heart of Athens

Office Complex in the heart of Athens

Architect
A&M ARCHITECTS
Location
EO91 2, Athina 117 42, Greece | View Map
Category
Offices
A&M Architects

Office Complex in the heart of Athens

A&M ARCHITECTS as Architects

Following ZOIA’s invitation to submit a design proposal in a closed competition between well-known Greek firms, A&M was selected to carry the radical renovation of a 4-storey office building on Vasilissis Amalias Avenue in the heart of Athens. With the aim of incorporating a contemporary face to a building that communicates with the Historical Center of the city along with all the surrounding archaeological monuments, a new façade was designed to coexist harmoniously with the location’s rich history and its surrounding historical elements. Originally constructed in 1977, the property consists of 4 stories and 2 basement levels and rooftop with a panoramic view to the city. 

photo_credit A&M Architects
A&M Architects

With A&M’s proposal focusing on the development of the building envelope, the characteristics of the new façade emphasize on preserving the transparency to ensure the panoramic view to the neighboring historic center, the Olympian Zeus pillars and the national park. To filter natural lighting and protect the building from strong sunlight, a second skin using the proportions of the “golden ratio”, explicitly created to embrace the communication with the ancient monuments of the area while honoring the memory of the original architectural language of the 70’s.

photo_credit A&M Architects
A&M Architects

The use of the golden ratio can be found on 2 layers where one is applied on the actual structure of the building and the second layer to the façade’s geometry, that also incorporates various shading devices that depend on the functional and thermal needs of the building. The different devices of the façade shading use vertical louvers placed in a way that allows well distributed shading in the morning but also directs the user's views to the neighboring sights. On the rest of the envelope, vertical blinds that rhythmically thicken according to the “Fibonacci Sequence”.

photo_credit A&M Architects
A&M Architects

With a radical upgrade on the façade, the interiors are also functionally and aesthetically changing while using elements that create a new workplace culture. Parking spaces are developed in the basements to properly serve the building’s central location, while the formation of contemporary office spaces embrace the user’s flexibility and allow for an agile environment throughout. Finally, overlooking the Acropolis, the pillars of the Olympian Zeus and Hadrian’s Gate, the rooftop is set to host a new entertainment & wellness area. 

photo_credit A&M Architects
A&M Architects
Featured Projects
Latest Products
News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More

Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest
22 Jun 2022 News
Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest

Designed by NAPUR Architect, the recently opened New Museum of Ethnography in Budapest is a purpose-... More

New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea
22 Jun 2022 News
New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea

The Royal College of Art unveiled its new campus in Battersea, London this past month.  With a... More

TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity
21 Jun 2022 News
TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity

The Qingyijiang Road Elementary School by TAO (Trace Architecture Office) explores a decentralized s... More