Office Design - Microsoft AI R&D

Office Design - Microsoft AI R&D

Location
Taipei, Taiwan | View Map
Project Year
2020
Category
Offices

Commercial Landscape
Microsoft Taiwan

Let’s Take A Walk Around Taiwan

Steven Leach Group as Design

In September 2019, Microsoft founded the first Asian Artificial Intelligence R&D Center located in the Xinyi District of Taipei, Taiwan. Our team was selected to provide design services for this new space and the Steven Leach Group set out to introduce an incredible vision of Taiwan to the world.

Caption

 The SL+A Taipei design team meticulously selected prominent Taiwanese features from north to south, including design elements that distinctly embodied the rich authentic culture of individual regions. Upon entering the Reception Area, guests can experience northern Taiwan within this ingenious space that combines nature, values and community in the design concept. The ebbs and flows of the Wulai hot springs are reflected in the ceiling design through custom light fixtures, and the interesting pattern transforms the space with a unique twist.

Caption

 The inclusion of red brick throughout the main hallways are an ode to the historic roof tiles used in traditional Taiwanese buildings. Each of these architectural design elements were inspired by traditional Taiwanese materials and textures. Special decorative walls hint at the vast bamboo forests that cover the northern mountain landscape, while the continuation of meandering light tubes illuminate the path down the hall.

Caption

 Efforts to recruit outstanding research talent to fill the new two floor, 29,000 square feet facility was met with great enthusiasm. Many employees can gather in Microsoft’s main lounge which boasts another impressive ceiling element – paying tribute to the Pingxi lanterns. These special lanterns are used to celebrate and uplift the people of Taiwan, filling them with hope for a bright future with peace and harmony.

Caption

Material: Taiwanese Makino Bamboo (monopodial bamboo).
Mainly using flat bamboo weaving method to create the form and completed with free weaving as finishes
Creator/Builder: 23 studio Su, Su-Jen

Caption

Project Information
Project Name: MICROSOFT AI R&D CENTER TAIPEI – Taipei New Office
Size: 29,000 sqft
Location: Cathy A3 Taipei, Taiwan
Services Provided: Design

Project Team Name
Partner in Charge: Mao Wang
Project Director: Ting Tang
Design Team: Shi-Min Wong, Yvonne Hsieh, Chi Wang, Couger Yang
MEP: Jamie Lee

Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More