Office for Crayons

Office for Crayons

Location
New Delhi, Delhi, India | View Map
Project Year
2009
Category
Commercial Landscape
Office for Crayons©Studio Noughts & Crosses | Andre J Fanthome

Office for Crayons

Studio IAAD as Interior Architects

Formerly an abandoned industrial shed in the centrally located NSIC area of Okhla, New Delhi, the building structure for Crayons has been redesigned into a contemporary commercial space. The dilapidating brick building has been transformed into a vibrant office space for an advertising agency, in order to uplift the work environment and inspire creative thought.

 

The shed was surrounded by overgrown shrubs that covered large parts of the facade, blocking accessibility. Concealed by the untamed trees and bushes that grew in the fields around it over a long period of time, the structure was isolated from its surrounding buildings.

 

The existing shed was stripped of all its non-structural elements on the northern side and replaced with full length, transparent glass glazing. This allowed natural light to filter in unobstructed, while giving a clear view of the new well-manicured lawns, making the interior spaces appear larger and more spacious.

 

Glazing members have been introduced at the mid-level to reduce glazing cost and generate the possibility of taking window dressing. The north light openings have been retained to enhance the quality of light and maintain a connection with nature. The east facade is made transparent in order to let in maximum natural light and maintain connectivity with the well green expanse that is outside. The west side of the structure has been blocked with a complete solid mass, with a closed office below and a service floor above, to provide thermal insulation to the open office, thereby reducing the HVAC as well as electrical load. The pole lights also give an option of compartmentalisation and save energy in the process.

 

Since the existing building was half a century old, it required a lot of repair and many challenges were encountered. Complete waterproofing was redone on the roof and new structural members were introduced to reinforce and strengthen the existing structure. The rainwater drainage outlet which was initially from the roof, was changed and moved towards the west side. The existing roof did not have the capacity to take any extra load other than its own dead load and hence, the ceiling could not accommodate any services. This constraint aided in inspiring us to opt for a minimalist theme. We aimed to design an interior that absorbs the context and extends its boundaries to become an ‘interior-architecture’ design.The modern design solution infuses a new life to the redundant industrial shed in the centre of the city, while also connecting it with the green envelope surrounding it. 

Featured Projects
Latest Products
News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More