Office Tower of Baloise Insurance Company

Office Tower of Baloise Insurance Company

Architect
VALERIO OLGIATI
Location
Baloise Park, Basel, Switzerland | View Map
Project Year
2021
Category
Offices
Bas Princen

Learning Center and Offices, Baloise Park, Headquarters of Baloise Insurances

VALERIO OLGIATI as Architects

House-shaped columns carry horizontal slabs and form an earthy stone shelf, made of concrete. The center of the building is illuminated by an atrium. Four massive pillars form the building's foundation in it. All parts of the building form an indivisible structure. On the ground floor there is a foyer surrounded by walls.

photo_credit Bas Princen
Bas Princen
photo_credit Bas Princen
Bas Princen

It is not visible from the outside. Here one enters the building from the street, the light comes from above and the atmosphere is calm. Above the foyer, as opposed to this, are extrovert open office spaces with horizontal references to the other floors and the surrounding area. Everything here can be experienced in its entirety and one works together on open and bright balconies over street level.

photo_credit Bas Princen
Bas Princen
photo_credit Bas Princen
Bas Princen
photo_credit Bas Princen
Bas Princen
photo_credit Bas Princen
Bas Princen
Caption
Caption
Caption

Material Used: 
Red-brown in-situ concrete

Featured Projects
Latest Products
News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More