OG House

OG House

Architect
Omar Gandhi Architect
Location
Canada | View Map
Project Year
2021
Category
Offices

Private Houses
Stories By
Omar Gandhi Architect
Ema Peter Photography
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ManufacturersLouis Poulsen
Wide-plank flooringMoncer
ManufacturersAaline
ManufacturersFILOTIMO
ManufacturersNova Tile
ManufacturersUrban Handcrafts

Product Spec Sheet
Manufacturers
Wide-plank flooring
Manufacturers
by Aaline
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers

OG House

Omar Gandhi Architect as Architects

Located in the vibrant, historic North End of Halifax, Nova Scotia on a narrow andabandoned lot. In the decades prior, the adjacent property was the site of a neighbourhood African Nova Scotian barbershop.

photo_credit Ema Peter Photography
Ema Peter Photography

The project was designed with the intention of becoming the primary residence of Omar Gandhi, his partner, and his son, sitting over top of what would become the architecture studios’ east coast home base. However, over the course of the build, the studio grew to a level that could no longer be accommodated in the modest space. The ground-floor office is now a dedicated community studio, focused on community projects specifically located in the north end of Halifax, including housing for the homeless and safe public amenities.

photo_credit Ema Peter Photography
Ema Peter Photography

The primary entry for both the studio and house is situated at the rear of the property through a brick courtyard and down a full-width brick stairwell. A large, raw, steel-clad, pill-shaped closet both marks the entry and provides privacy for the studio space. At the top of the first run of stairs is a brick and wood-lined powder room made secure with a 9-foot tall, raw steel pivot door. A custom sink carved from a white oak block hangs from the wall. The second floor, clad entirely in white oak paneling, houses the kitchen, dining and living room spaces.

photo_credit Ema Peter Photography
Ema Peter Photography

Carved into the end of the volume is a two-storey lightwell which reached the full height of the house. Intensive lighting studies and parametric modelling were used to form find the lightwell shape to ensure optimal natural lighting conditions throughout the length of the living space. A long, white bar of millwork connects the length of the floor – housing all storage, kitchen amenities, wood storage and the wood burning fireplace. A white oak kitchen island and dining table make up for over 30 feet of length spanning both the kitchen and dining spaces with a double curved opening allowing for easy flow through the space.

photo_credit Ema Peter Photography
Ema Peter Photography

The third floor is composed of two bedrooms, including that of Omar’s son which looks down into the living room lightwell though an opening above a desk. Two contrasting, monochrome bathrooms live on the same floor, both feature full-length skylights which revealthe extreme weather conditions and dramatic skies of the coastal city. Up one final flight of stairs lives the roof space which includes a small sitting area and garden at the street side of the house. Wood-lined stairwells and handrails with organic, custom-designed bronze brackets emerge from the seams of the white oak paneling.

photo_credit Ema Peter Photography
Ema Peter Photography

The formal massing is composed of a two-storey, eastern white cedar-clad volume atop a buff-coloured, brick cradle. The house is predominantly inward-looking with few visible windows looking out at the street or rear of the property. The upper wood volume, composed of the living amenities, has full-height glazing in both the kitchen on the second floor and the master bedroom on the third floor hidden behind a western red cedar veil.

photo_credit Ema Peter Photography
Ema Peter Photography

The veil (or screen) provides privacy for both Gandhi and his family and those on the sidewalk below. In the evening, the screen monitor comes to life with a soft glow of warm light. The rear of the wood-clad volume includes a long wall-to-wall slot window at sitting height which allows for a pleasant view of the brick courtyard and the (future) wall of climbing Boston ivy.

photo_credit Ema Peter Photography
Ema Peter Photography

The brick podium is composed of one of two natural clay brick tones used in the region - buff - which is predominantly used for ordinary building stock including multi-unit housing in the north end. Common bond was used to acknowledge the traditional patterns and textures used on brick architecture in the city from a century prior.

photo_credit Ema Peter Photography
Ema Peter Photography

A gentle, rounded corner at the intersection of the driveway and sidewalk pulls visitors and the homeowners to the rear of the house. The gentle curve is repeated in various forms throughout the interior and exterior of the house.

Caption
Caption

 

In plan, the building is composed of the main house/studio and a shed at the rear – connected by a thick brick and sandstone stone capped wall. Custom bronze brick lights dot key sections of the façade for evening lighting while disappearing into the brick’s texture during the day.

Caption
Caption

 

Upon reaching the end of construction, the cedar-clad façade had already lost much of its vibrancy and faded gently to resemble much of the weathered wood textures of the neighborhood, all while maintaining much of its curious spirit.

Read story in DeutschEspañolFrançaisPortuguês and Italiano

Featured Projects
Latest Products
News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More

Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory reinterprets an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory reinterprets an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas and David Gianotten see the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever be... More