Oil Nut Bay Residence

Oil Nut Bay Residence

Architect
Montgomery + Townsend Architecture Design
Location
Oil Nut Bay, Virgin Gorda, BVI
Project Year
2022
Category
Private Houses
MTAD
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
FlooringMarmiro Stones
Afyon Cloud
Façade StoneNorstone USA
Platinum Planc
ManufacturersSub-Zero/Wolf
Glass Doors and WindowsEuro-Wall
RailingsKeuka Studios
Roofing: Vermont BlackNew England Slate

Product Spec Sheet
Flooring
Afyon Cloud by Marmiro Stones
Façade Stone
Platinum Planc by Norstone USA
Manufacturers
Glass Doors and Windows
Railings
Roofing: Vermont Black

Oil Nut Bay Residence

Montgomery + Townsend Architecture Design as Architect

The study for the Oil Nut Bay Residence looks at the traditional prototypical home: the courtyard house. Using this typology allowed us to study the programmatic and climatic benefits utilized for centuries. Beginning there, the courtyard volume is sliced and expanded to a bar in order to work with the steep topography and existing conditions of the site. Courtyards and subtractions then begin to carve away at this bar, bringing light and greenery into the interior of the spaces, while breaking up the interior program and elongating the house. The effect of this elongation is that rather than a large building which stands in contrast to the topography, the Oil Nut Bay Residence is a linear building, which parallels the contours of the topography. This allows the panoramic and plunging views to the sea to be the focus of each space throughout the home.

photo_credit MTAD
MTAD

In order to mitigate some of the impact of the steep site, and in order place the home well below the road above without an excessively steep driveway, the entrance to the home is on the roof. Upon arriving to the home, visitors are confronted with a screen wall covered in vines – almost like a hedge – which shields the view out to the sea. Entering through a large door in this wall, visitors are immediately confronted with panoramic views of the sea and Necker Island while standing in a foyer at the roof level.  

photo_credit MTAD
MTAD

One then descends down a large entrance staircase to the main levels of the house into a large outdoor sitting area which divides the more public spaces from the more private living spaces of the residence. Living and dining flow into one space, while the use of fully glazed walls, allows a seamless transition from indoor to outdoor, effectively doubling the size of the home. A single master suite on the upper level provides seclusion with a private Zen garden and hot tub secluded on the back of the house. Two guest rooms and a junior master are accessed via a grand floating stair case and connect to a wood clad yoga deck on the lower level.

photo_credit MTAD
MTAD

A landscaped path leads from the house to a small private beach – a unique feature of this site – and a small beach hut, while the lower levels of the home devolve into terraces and begin to integrate the house into the surrounding natural landscape. The end result of these moves is a structure which blends in to its surroundings, revealing only the main levels of the house to the outside, and an interior in which each space takes advantage of the views.

Team:
Contractor: EMCS
Developer: Oil Nut Bay
MEP Consultant: Stages
Structural Engineer: CSE 
Interior Design: Green Room Designs, Victoria Bezemer
AV/IT: AVL
Pool: Mermaid Pools

photo_credit MTAD
MTAD
photo_credit MTAD
MTAD
photo_credit MTAD
MTAD
Caption
Caption
Caption

Material Used:
1. Flooring:
Afyon Cloud, Marmiro
Bricola Bianca

2. Façade Stone: Norstone Platinum Planc

3. Windows and Doors: 
Euro-Wall Glass Doors and Windows
Livello Wood Doors

4. Roofing: Vermont Black, New England Slate
5. Railings: Keuka Railings

Featured Projects
Latest Products
News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet
4 Aug 2022 News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet

Surrounded by nature and with a broad view over Catalonia's Costa Brava landscape, Garcés de... More

Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood
4 Aug 2022 News
Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood

Adding to the urbanity of a Paris neighbourhood, this project by Hesters-Oyon Architectes involves t... More

BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home
4 Aug 2022 News
BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home

Belgian practice BLAF architecten is known for exploring complex housing sustainability, affordabili... More

Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade
4 Aug 2022 News
Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade

Located close to the German border, Holland Casino Venlo is a flower-shaped, sculptural building by... More

Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade
3 Aug 2022 News
Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade

Located in Shizuoka city in Japan, House in Nishichiyoda designed by Seichii Yamada & Associates... More

Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature
3 Aug 2022 News
Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature

Danish Architect Sigurd Larsen designs a tiny cabin retreat in collaboration with Berlin-based hospi... More

Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai
3 Aug 2022 News
Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai

Recently completed in Mumbai, the One Green Mile project by MVRD and StudioPOD transforms a series o... More

John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building
3 Aug 2022 News
John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building

Glasgow’s Burrell Collection includes 9,000 works of fine and decorative arts spanning 600 yea... More