Öjersjö

Öjersjö

Architect
Bornstein Lyckefors Arkitekter
Location
Västra Götaland, Sweden | View Map
Project Year
2017
Category
Private Houses
Bert Leandersson

Öjersjö

Bornstein Lyckefors Arkitekter as Architects

Located east of Gothenburg, the Öjersjö-house is a modest dwelling overlooking the lake Stora Kåsjön. 


Designed by Swedish Bornstein Lyckefors Architects and built by Boart Svenska designhem Villa Öjersjö is a contemporary black wooden house. The dwelling interweaves with the site in a concept where the program is “swept under the carpet” by lifting the landscape.


The leading architect behind the project, Andreas Lyckefors, describes the process:
-”The main challenge was to fit program and volume into the complex context without compromising lake view and privacy issues for the dwelling and doing so in one draw with the pencil. Our client, Max Moreira at Boart Svenska Designhem, lived in a house behind the site of the new building. Adding his concerns to the city’s regulations connected to the site created a small widow to place the house on site.


Lyckefors continues: -”We introduced the idea of lifting the landscape and use it as a straight surface to frame the program of the building. That allowed us to create a balance between solitariness and interaction with the surrounding urban texture while it keeping the design together in one gesture. The house is closed towards the street and open to the west and the view. The tilted roof structure also creates a dynamic interior with different heights and levels.


The Öjersö-house is a wooden house with a solid tree interior. The exterior is boards with black calcimine colour. The dark exterior is put in contrast to the solid wood interior.


The roof has a smooth gradient, leading from the bottom floor containing the garage, towards the main point. The contours of the surrounding landscape is covered in 3 volumes, in cubic forms. The garage, living room and the remaining house acquire extra space because of the porch roof that ends 2,5 floors up into the highest point of the house.


Design team: Andreas Lyckefors, Per Bornstein, Johan Olsson, Petr Herman, Caroline Jokiniemi, Viktor Stansvik

Size: 270 sqm, Garage 27 sqm

Featured Projects
Latest Products
News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More