Old Brick New House

Old Brick New House

Architect
Wrzeszcz Architekci
Location
Poznań, Poland | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
Przemyslaw Turlej

Old Brick New House

Wrzeszcz Architekci as Architects

House made of an old barn. Second life of the building material.
The outskirts of Poznan city are a combination of lush forests, arable fields with agricultural buildings and fast-growing single family housing estates. The designed house was built in a place where these three zones meet.


Old, historically German barns, are still characteristic elements of the surrounding landscape. These are brick simple buildings with balanced proportions and precise details that has aged really well. Today, these barns are often abandoned and half-ruined. Despite their years they still prominently distinguish themselves among the new buildings.


During the design process, the idea came up that not only should one be inspired by a dominant surrounding architecture, but also try to use it directly. The plan was to buy and dismantle an old abandoned barn, found in the nearby village, and build, on our plot, a new house from this building material. This became key idea that has brought about significant change in the design approach in a field of architecture and sustainability. 


The close vicinity of the forest is the huge advantage of the narrow plot on which the house was built. When entering a house one is already captivated by a beautiful view of the surrounding greenery. The ground floor forms a common space which include a kitchen, dining room and living room. All those have one big, long glass opening with a view on the forest and the terrace of the same length as the window.

 

This impression is intensified by the high spaces of the kitchen and living room reaching 5 meters. Into this high open space on the first floor level, a module has been inserted. It contains a bathroom, wardrobes and bedrooms with a splendid view of the forest. This "levitating" module creates a suspension above the ground floor. It shields the terrace from rain and gives it comfortable shade. It may seem to be an unusual solution to place the garage in the middle of the house, nevertheless, this directly connects the garage with the entrance hall, laundry , boiler room and warehouse room. There are children's rooms above the garage and an additional attic.


Bricks from the old barn were used to create a new facade. The historic material gives the place a unique atmosphere and feeling. The facade consists of four types of brick bonds with different levels of sculpting and transparency. The facade details highlight the house zones. Open work brick walls let in views and connect them with the surroundings. This arrangement of the facade was a big challenge for bricklayers working on the construction site, as they had to adopt their technique to the old building crafts. The simple form of the house does not compete with the sculptured facade. This forms a background for it emphasizing its beauty at the same time.


Recycled brick material from an abandoned building gave it a second life and created additional architectural values ​​for the new house.

Read story in PortuguêsItalianoFrançaisEspañol and Deutsch

Project Credits
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More