Olidouro House

Olidouro House

Architect
oitoo
Location
Rua Oliveira do Douro, Vila Nova de Gaia, Portugal | View Map
Project Year
2021
Category
Private Houses
Adriano Mura
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Cork InsulationAmorim Cork Insulation
Outdoor FurnitureARCALO
Window FramesNavarra
Taps OFA
Lighting Tromilux

Product Spec Sheet
Cork Insulation
Outdoor Furniture
by ARCALO
Window Frames
by Navarra
Taps
by OFA
Lighting

Olidouro House

oitoo as Architects

Even though the charming historic centres are the most visible face of refurbishments and reuse interventions, it seems that this architectural theme is fertile ground for implementation throughout the expansive 20th century peripheries surrounding our biggest cities.

photo_credit Adriano Mura
Adriano Mura

In the last 50 years, urban sprawl has blended rural and urban territories in such a way that it is now nearly impossible to view such territories in this dual light. Dwellings located in these areas themselves are testimonies of this hybridization and informality that often goes hand in hand with soft compliance of building code and zoning regulation. These former rural plots were occupied by “warehouses “and these warehouses became houses once an extra floor was added to the logistical area. In time, the comfort requirements of contemporary living introduced successive improvements. The outcome saw the rural-based logistical use that was reserved for ground level appropriated for residential use.

photo_credit Adriano Mura
Adriano Mura

These building processes seldomly have had the intervention of a designer and can be either odd or sometimes even surprising in their synthesis of vernacular sensibilities with modern possibilities. 

photo_credit Adriano Mura
Adriano Mura

oitoo was commissioned to propose a refurbishment for a house befitting this typology. The initial brief asking to answer the pressing need for thermal comfort and energy efficiency was upgraded to a comprehensive overhaul of the existing structure by seeking a new coherence. The first step was identifying the strategic issues to solve: the ground floor, originally an all-encompassing garage is now the living area, with insufficient clearance and a scattered layout; the back façade has little relation with the generous backyard; the backyard itself is cluttered with incongruous structures…

photo_credit Adriano Mura
Adriano Mura

The updated brief asked for a space geared to hold large family gatherings. The proposal answers this requirement by creating a continuous living room and a new, generous, winter garden facing the backyard, inverting the hierarchy of what used to be “main” and “back”. As a consequence, convenience of use takes priority over public representation as the previous backyard becomes the core of a new private realm of family leisure.

photo_credit Adriano Mura
Adriano Mura

The new addition, the double height winter garden, is the key to unlock this new hierarchy. It establishes the backyard as the main façade of the house: anintermediate space connecting ground floor, upper floor and the garden while simultaneously contributing for the passive   climate control for all interior spaces.

Caption
Caption

Read story in ItalianoPortuguêsEspañolFrançais and Deutsch

Project Credits
Architects
Featured Projects
Latest Products
News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More

Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest
22 Jun 2022 News
Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest

Designed by NAPUR Architect, the recently opened New Museum of Ethnography in Budapest is a purpose-... More

New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea
22 Jun 2022 News
New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea

The Royal College of Art unveiled its new campus in Battersea, London this past month.  With a... More

TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity
21 Jun 2022 News
TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity

The Qingyijiang Road Elementary School by TAO (Trace Architecture Office) explores a decentralized s... More