On Shore

On Shore

Category
Villages

Housing

Organic Shelter: habitation on the shore of the lake

Studio.O. organic design as Interior Architects

The house flows smoothly into the surface of the lake, surrounded by a forest, with the southern exposition. It sounds like a dream of every nature lover. This is what the latest project of the Studio Organic looks like. Modern habitat, which greatest asset is a soothing view from any interior.
 
When designing a house on a shore of a lake, Aga Kobus and Grzegorz Goworek have made the lake and the surrounding landscape an integral part of the concept. They left the nature around them untouched, in its pure, wild, unaltered by human hand form. The water, the trees, the landscape and the building became one organism, began to breathe in the same rhythm. By glazing the entire south façade, the interior and exterior becomes one. 
 
A house blending in with nature
The main building blocks of the house are stone and wood - both being perfect creations of nature. The architects used real Polish limestone as a facade material with a warm cream colour, which they combined with a black plank of burnt larch wood. The body is simple and noble, it does not compete with the surrounding landscape. Its decoration is the staircase with a modernistic balustrade, leading to the viewing terrace on the roof. 
 
Tamed minimalism
The interiors subtly refer to Japanese minimalism and are its free interpretation. Thanks to large glass surfaces, the interiors have unrestricted access to natural light. The rooms are kept in natural, light colours, broken by a dark accent in the form of a black board - the same that appeared on the facade. The colour rhythm is harmonious, natural materials: oak wood on the walls and floor, oak board on the ceiling, table finished with oak veneer, linen and cotton in curtains and upholstery fabrics. The dominant shapes are rounded, biomorphic shapes with soft lines and rounded edges.  
 
A game of hide and seek
The habitat is devoid of divisions. The spacious living area is made up of a lounge area with fancy, curvy sofas overlooking the lake and forest on its opposite shore. This part seems to merge with the surface of the water, especially when there are no waves. The kitchen is almost invisible, it consists of an annex with minimalist cabinetry and an island with a worktop. The meeting place is a large dining table, over which decorative lamps woven from wooden strips have been suspended. The bedroom is hidden behind sliding doors. The coziness here is given by the natural wood, which lined the walls and ceiling.  In the middle of the room there is a comfortable bed, which is the only piece of furniture in this interior. Glazed south wall provides a soothing view of the lake. It can also be admired while taking a bath. Just off the bedroom is a glass-enclosed bathroom, with a door leading to the outside.  
 
 
 
About the project:  
 
surface area: 250 m2  
 
companies: B&B Italia, Otylight, Flos, Poliform 
 
 
More on:  www.studioorganic.pl/   
 
Facebook:  https://www.facebook.com/studio.o.organicdesign/posts/?ref=page_internal  
 
Instagram:  https://www.instagram.com/organicshelter/  
 
Pinterest:  https://pl.pinterest.com/Organic_Shelter/   
 
 
Studio.O. is a studio that creates designs for buildings, interiors and landscapes where people live. Created to experience space to the fullest, to be in undisturbed contact with nature and oneself. 
 
 
 

Featured Projects
Latest Products
News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More

Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest
22 Jun 2022 News
Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest

Designed by NAPUR Architect, the recently opened New Museum of Ethnography in Budapest is a purpose-... More

New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea
22 Jun 2022 News
New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea

The Royal College of Art unveiled its new campus in Battersea, London this past month.  With a... More

TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity
21 Jun 2022 News
TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity

The Qingyijiang Road Elementary School by TAO (Trace Architecture Office) explores a decentralized s... More