Open Living

Open Living

Location
Saligram, Chennai, India | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
Tripleopixel – binsan oommen

Open Living

Deearth as Urban Planners

Located in Saligramam, Chennai, this upscale home is carefully crafted & envisioned to give a serene escapade brimming with earthy luxuriance for a family of 5, despite being situated amidst the dense urban concrete jungle. With roads on both east & north sides, the 14 cents square plot is closely enveloped by residential & commercial spaces. 

photo_credit Tripleopixel – binsan oommen
Tripleopixel – binsan oommen

Entrance to the site was provided from the east side to ensure maximum privacy and easier accessibility. A transitional entryway filled with lush greenery welcomes the user, which is curated to provide a much-needed respite from the chaos outside. The unwinding courtyard, complementing two linear blocks on either side forms the built mass spreading up to 2/3 of the site. This inward-looking courtyard gently veiled from the outer world space, blends the disparate entities, outer and inner, into a harmonious whole and acts as the innermost core of the house.

photo_credit Tripleopixel – binsan oommen
Tripleopixel – binsan oommen

The front built area comprises common areas and a kitchen. The second layer of the built area separated by the courtyards includes the bedrooms and pooja area. In this way, the user can maintain their privacy even while entertaining guests. The dining space, located in between the two courtyards, connects the two built zones.

photo_credit Tripleopixel – binsan oommen
Tripleopixel – binsan oommen

Togetherness and bonding are fostered by this comforting setting of the dining room. The inner courtyard creates a sense of calm in the home with the sounds of birds, water gushing from the fountain, the shining light of the sun, the grace of the falling raindrops, and the eerie visions of the stars. Amidst the user's varying moods with the space, the Buddha statue remains a silent and symbolic centre.  

photo_credit Tripleopixel – binsan oommen
Tripleopixel – binsan oommen

Open doors from the main entrance invite your eyes to the Buddha statue. Besides restoring tranquillity to the space, this statue also serves as a visual axis and spine that links the spaces. Additionally, the statue is also an element that exemplifies the spiritual essence of the space through the subtle sound of the water fountain and various sensorial aspects that are felt in the dining area as well.

photo_credit Tripleopixel – binsan oommen
Tripleopixel – binsan oommen

The South-West corner of the building has two floors above ground and a towering water tank; this provides a much-needed shade to the rest of the house from the scorching sun in Chennai. In the first built-up area, the home theatre sits above the living room. A terrace garden flanks the home theatre on either side, overlooking the courtyard below. Thus, the courtyard and the home theatre are connected dynamically.

photo_credit Tripleopixel – binsan oommen
Tripleopixel – binsan oommen

A natural vibe is evoked in the courtyards by the random rubble cladding. A layer of porotherm bricks on the façade, significantly reduce the heat-intake of the structure.

The kitchen opens out to a courtyard covered with jaali and glass, while the opposite side is left open to invite rain and sunshine.

As a building mass, with its sloping roof and the carefully articulated structure enriched by the use of natural materials, the residence becomes a landmark among unremarkable concrete surroundings.

photo_credit Tripleopixel – binsan oommen
Tripleopixel – binsan oommen
photo_credit Tripleopixel – binsan oommen
Tripleopixel – binsan oommen
photo_credit Tripleopixel – binsan oommen
Tripleopixel – binsan oommen
photo_credit Tripleopixel – binsan oommen
Tripleopixel – binsan oommen
Caption
Caption
Caption

Read story in Español and Português

Product Spec Sheet

ElementBrand
ManufacturersJaquar - Sanitaryware
Product Spec Sheet
Manufacturers
Featured Projects
Latest Products
News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas sees the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever been to defining a ne... More

Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa
12 May 2022 News
Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa

In Nonthaburi, Thailand, Casa de Alisa by Stu/D/O Architects is defined by the material and structur... More

Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast
12 May 2022 News
Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast

Located on the Sunshine Coast of British Columbia, Sakinaw Lake House by WOVEN Architecture and Desi... More

David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco
12 May 2022 News
David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco

In 2017, David Chipperfield’s Milan studio won the commision for the renovation of the Procura... More

A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint
11 May 2022 News
A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint

This new bus station in Santiago de Compostela sees the concept of building merge with that of a vie... More