Orthodontics Only

Orthodontics Only

Architect
IA Interior Architects
Location
Coral Gables, Florida, United States | View Map
Project Year
2020
Category
Shops

Hospitals
Andrea Calo
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Acoustical Ceiling TilesArmstrong Ceilings US
Ultima
Optima Tegular
Plastic LaminatesTreefrog
Washed Walnut Grove
Carpet TilesInterface
Plastic LaminatesFormica Group
Solid Surface MaterialCaesarstone
Plastic Laminates3M

Product Spec Sheet
Acoustical Ceiling Tiles
Optima Tegular, Ultima by Armstrong Ceilings US
Plastic Laminates
Washed Walnut Grove by Treefrog
Carpet Tiles
Plastic Laminates
Solid Surface Material
Plastic Laminates
by 3M

Orthodontics Only

IA Interior Architects as Architects

A two-story structure, 7,500 square-foot in Coral Gables, FL, purpose-built for this required interiors that would enable a unique environment for the delivery of patient-driven orthodontic care; inspire smiles, fun, and community; and also educate for environmental stewardship. An additional goal was to earn LEED Platinum certification.

photo_credit Andrea Calo
Andrea Calo

To realize these objectives, the building structure and the interiors explicitly connect with nature. Starting with solar panels on the roof, meticulous attention to detail unites indoors and outdoors. At the sleek building façade, the seams of coral rock align perfectly with corresponding seams of the same rock at the interior. Vertical mullions between adjoining windows align with the positioning of open bays for patient care. Floor-to-ceiling windows provide views to the outside from almost anywhere in the facility—all corridors end at a window with greenery—contributing to an overall sense of transparency and the outdoors. Living plants, wood, natural materials, and a neutral palette are used throughout.

photo_credit Andrea Calo
Andrea Calo

There are few solid walls, although patient privacy is assured. The area for brushing teeth is positioned just outside the main sightline. Examination and treatment areas, some without doors, are shaped by the architecture for privacy.

At the lobby, a solar panel with educational text is mounted opposite a screen streaming content about conservation. A stair accesses the roof for tours of the solar panels.

photo_credit Andrea Calo
Andrea Calo

A full-grown tree, an area designed like a treehouse for children, a moss wall, and a cluster of video screens, which stream nature-focused content, are in the reception area, which offers a choice of casual seating options that accommodate up to 40 patients or guests.

To encourage community and for fun, a column, now a floor-to-ceiling black chalkboard, bears staff comments and the latest branding information; staff photographs are hung nearby. Before and after client photos are also wall-mounted; clients spin a carnival-type wheel for a handsome prize at treatment completion.

photo_credit Andrea Calo
Andrea Calo

With parking underneath the building, the first floor houses the employee café lounge, with a small outdoor green area, where staff can interact and recharge. All patient services and the space types required for an orthodontics practice—labs, examination bays, treatment areas, and offices with glass walls, designed with clean lines, immaculate surfaces, and warm wood finishes—are on the second floor.

The completed project exceeds OSHA standards. This is the first LEED Platinum orthodontic office in the US and the first LEED Platinum commercial building in the Kendall neighborhood of Miami-Dade County. Also, the project was awarded the international Interior Design Association Southern Florida Chapter BRAGG award for Best Sustainable Project.

photo_credit Andrea Calo
Andrea Calo

Solar panels on the roof ensure long-term clean energy. An underground cistern collects rain water for reuse. Abundant natural light, views to outside, and an emphasis on biophilic features (plants, wood, and stone) contribute to an awareness of the natural world. Streaming information on conservation and sustainability and the opportunity to learn about solar panels and tour the installation on the roof, as well as educational materials developed and shared with patients, educate for environmental stewardship. 

photo_credit Andrea Calo
Andrea Calo

Read story in PortuguêsItalianoDeutschEspañol and Français

Featured Projects
Latest Products
News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More

Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory reinterprets an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory reinterprets an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas and David Gianotten see the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever be... More

Top 10 Trending Armchairs
13 May 2022 News
Top 10 Trending Armchairs

Architects and designers use armchairs to complete spaces visually and functionally. Popular armchai... More

Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa
12 May 2022 News
Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa

In Nonthaburi, Thailand, Casa de Alisa by Stu/D/O Architects is defined by the material and structur... More