OSSU eatery

OSSU eatery

Location
Saint Petersburg, Russia | View Map
Project Year
2020
Category
Bars

Restaurants
Dmitrii Tsyrenshchikov

OSSU eatery

DA bureau as Interior Architects

Against the background of the interiors where the tendency to conform to one style or another is too obvious, we decided to open an Asian noodle shop without a single detail that would be actually Asian.

The central object of our interior is the open kitchen, around which the seats for guests are placed. The premises have two entrances along the façade of the building – and we decided to use both, placing the kitchen in the middle between them. Thus, entering the premises, one gets right in the middle of the action – here, noodles are made on the open counter; a little farther, wok dishes are fried; in the center, drinks are poured. In this way, we pay tribute to Asian street eateries, where all the processes are always open and on display.

photo_credit Dmitrii Tsyrenshchikov
Dmitrii Tsyrenshchikov

The concept turned out to be kind of inverse – the first room is the noisiest and the most dynamic one, and privacy increases as you go deeper into the next rooms, and then it peaks in a small VIP-room, which is located next to the bathroom. The design builds on secondary associations with authentic Asian catering establishments, where intrusive decoration and excessive pretentiousness are usually avoided. This is how the decision was made to leave the room virtually untouched after the disassembly phase.

photo_credit Dmitrii Tsyrenshchikov
Dmitrii Tsyrenshchikov

Under the layer of drywall, we have exposed the brick walls with the remnants of the old embossed tiles; and, after removing the floor covering, we have found a beautiful texture which we decided to preserve with a translucent epoxy resin. We poured epoxy resin over tiny heart-shaped red glitter as a reference to the small pieces of litter often found on the floor in Asian street cafés.

photo_credit Dmitrii Tsyrenshchikov
Dmitrii Tsyrenshchikov

Metal rails from drywall were left around the perimeter of the premises. The aim to show the true history of the premises led to the idea of turning these simple construction elements into a three-dimensional pattern to complement the brick walls. One of the few overtly designer elements were the wooden portals in the doorways. Such novel introductions further highlight the surroundings and preserved details.

Caption

We have allowed some elements that form an allusion to Asian markets to infiltrate the interior. The seating places are sofas made from ordinary folded cotton mattresses; vegetable storage boxes are used as chairs. The light fixtures were left in the “dismantling style”- without casings. Despite the rather cold materials in the finish, the interior is filled with warm colors and light. 

Caption
Featured Projects
Latest Products
News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas sees the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever been to defining a ne... More

Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa
12 May 2022 News
Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa

In Nonthaburi, Thailand, Casa de Alisa by Stu/D/O Architects is defined by the material and structur... More

Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast
12 May 2022 News
Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast

Located on the Sunshine Coast of British Columbia, Sakinaw Lake House by WOVEN Architecture and Desi... More

David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco
12 May 2022 News
David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco

In 2017, David Chipperfield’s Milan studio won the commision for the renovation of the Procura... More

A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint
11 May 2022 News
A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint

This new bus station in Santiago de Compostela sees the concept of building merge with that of a vie... More