Oyamadai House

Oyamadai House

Architect
frontofficetokyo
Location
Setagaya, Tokyo, Japan | View Map
Project Year
2016
Category
Private Houses
Takumi Ota
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Shower hardwareGROHE
ToiletTOTO
OvenAEG
Range hoodAriafina
LightsDAIKO
Seamless Corian Kitchen SinkDupont Corian

Product Spec Sheet
Shower hardware
Toilet
by TOTO
Oven
by AEG
Range hood
Lights
by DAIKO
Seamless Corian Kitchen Sink

Oyamadai House

frontofficetokyo as Architects

With a flag shaped site, bound on every side by close neighbors, the understandable instinct might be to step away from the city, retreat behind walls where privacy is better assured. The family that purchased the site saw instead a chance to be as open as possible, using the small degree of isolation as an opportunity to connect to the city. Although the neighbors are close, the tendency in Tokyo is to reject the city and build closed walls, and indeed that is the case here, ironically allowing the family to open their home without loss of privacy.


The site is not unlike a clearing in the midst of a forest.On the ground floor the concrete floor extends out to form the landscape, softened by an abstract form that blurs boundaries - not between inside and out, but between city and home. On the second floor, terraces and stair landings take on the same task.


A small budget required that we use a wooden structure, and that we build as simply as possible. A wooden structure in a disaster prone area normally works against our ambitions for open-ness, requiring substantial sheer walls to resist earthquakes. To answer this need without losing the intent to open the spaces we built large X-shaped walls at either end of the house. Like flying buttresses, these work as structure without interfering with the desire for openness.


The first floor and second floor are each treated as single rooms, with boxes containing the bath and toilet working as rough dividers in the open plan. The level of the second floor was lifted to 3 meters so the family could see out to the river valley from their living room, looking over the roofs of their neighbors on the hilly site. Taking advantage of the 3-meter-high ceilings on the ground floor, a large long-term storage is hung from the ceiling, freeing up floor space for daily life. With a small site  the ceiling becomes as important as the floor.


Project Credits
Products used in this project
Featured Projects
Latest Products
News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More