Paddington Elizabeth Line station

Paddington Elizabeth Line station

Architect
Weston Williamson
Location
Elizabeth Line, London, UK | View Map
Project Year
2022
Category
Subway Stations

Train stations
Morley von Sternberg

Paddington Elizabeth Line station

Weston Williamson as Architects

Paddington is the oldest mainline station on the Elizabeth Line, and familiar to millions of people arriving from Heathrow into London or from stations to the west. Designed by Isambard Kingdom Brunel and Digby Wyatt, Paddington is Grade I listed and an icon of Victorian railway engineering – setting the bar high for its new Elizabeth Line addition.

photo_credit Morleyvon
Morleyvon

Weston Williamson + Partners’ Elizabeth Line station at Paddington is the culmination of over ten years’ work by the practice at the station, transforming the passenger experience by radically improving routes to and through the station, and opening up new connections. It occupies the site of the station’s former taxi rank, which was a gloomy, fume-filled canyon – difficult to access, and an unattractive and unfriendly start to travellers’ journeys in London. In 2012 Weston Williamson + Partners used the future arrival of the Elizabeth Line as a catalyst for moving taxis to the north of the station alongside a new underground station, thereby opening up new connections with the revitalised Regent’s Canal basin, and improving pedestrian and traffic flow to and through the station.

photo_credit Morleyvon
Morleyvon

Today, Paddington has a highly visible and navigable main entrance for the first time, with the Elizabeth Line entrance extending alongside Eastbourne Terrace beneath a 2,300 sq.m glazed roof incorporating Cloud Atlas – new artwork etched into the canopy by artist Spencer Finch. From a 300 metre long new public plaza, lifts and escalators take passengers onto the Elizabeth Line station concourse and platforms below, or into the mainline station through a series of new entrance portals. At street level, a pair of sculptural ventilation shaft enclosures, clad with tapering cast stone fins and crowned with glass canopies, help to frame the station entrance, and hint at the grandeur beneath.

photo_credit Morleyvon
Morleyvon

As one of only three box stations (alongside Weston Williamson + Partners’ other Elizabeth Line station at Woolwich and Canary Wharf) the design and delivery of Paddington was a major achievement, requiring extensive deep excavations and complex engineering immediately adjacent to Brunel’s historic station in a busy part of central London. The result is as impressive as its construction and, descending to the concourse, the epic scale of the new Elizabeth Line station is revealed. The station features a 90-metre clear opening – a unique feature for urban underground station design – harnessing space, scale and light to match the grandeur of Brunel’s original station, andcreating anuplifting and carefully-detailed space intended to claim its own legacy.

photo_credit Morleyvon
Morleyvon

Weston Williamson + Partners harnessed the box station construction technique to bring daylight and natural ventilation deep into the station: uniquely on the Elizabeth Line’s new central section it is possible to stand on the station platforms and look directly up to street level. Its robust engineering is celebrated – for instance in eight gigantic flared elliptical columns, clad in bronze to head height, which carry the weight of the structure above. There are careful details too – such as the tall hit-and-miss brick flank wall (which also has an acoustic function), the elegant stone paving to the entrance plaza, and beautiful anodised‘lily pad’ light fittings set within saucer-like concrete ceiling coffers above the grand ticket hall.

photo_credit Morleyvon
Morleyvon

The station is constructed on the same rigorous 10 foot imperial grid as Brunel’s station, and references to this – for instance in the floor tiling and colonnades – are there to be found.The materials, comprising brick, concrete, stone and bronze are earthy and warm, reflecting the palette of the original station and with a nod to the classic underground stations by Holden and others. All services are cleverly tucked away out of sight towards the top of the station box, and ample provision has been made for future adaptations.

photo_credit Morleyvon
Morleyvon

Unlike other stations along the central section which feature a common design language, at Paddington (and also Woolwich) Weston Williamson + Partners was tasked with all station design from street to platform level. They used their expertise in large scale infrastructure design to create a high quality, calm and legible station, designed to last for generations.

photo_credit Morleyvon
Morleyvon

The passenger experience lies at the heart of Weston Williamson + Partners’ approach to all design decisions at Paddington. Despite its size the station is nevertheless welcoming and easily navigable – qualities that the practice had applied earlier when addressing the shortcomings of the adjacent mainline station. As a result, Paddington’s 19th and 21st century elements are brought seamlessly together for the benefit of station users, and properly establishing Paddington as a key gateway to London.

Team:
Client: Crossrail
Architect: Weston Williamson + Partners
Structural engineer: WSP
M&E consultant: WSP
Quantity surveyor: WSP
Project manager: Constain Skanska JV
Principal designer: WSP
Approved inspector: WSP
Main contractor: Constain Skanska JV
Urban realm: Gillespies
Lighting consultant: WSP
CAD software used: Microstation

photo_credit Morleyvon
Morleyvon
photo_credit Crossrail
Crossrail
Caption
Caption
Caption
Project Credits
Urban realm
WSP
Structural engineer, M&E consultant, Quantity surveyor, Principal designer, Approved inspector, Lighting consultant
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More