Paper Roof

Paper Roof

Architect
Powerhouse Company
Location
Tianjin, China | View Map
Project Year
2019
Category
City Halls
Weiqi Jin(AST)

Paper Roof

Powerhouse Company as Architects

Fresh Angles on Tradition 
Powerhouse Company’s Paper Roof, the light-as-air design for a reception center for a new city district next to Jin Hai Lake in Bin Hai, Tianjin has been completed. The center makes a simple yet eloquent statement with a sleek glass box topped by a contemporary take on the sweeping roof of traditional Chinese architecture – instantly recognizable, yet uncompromisingly fresh. The perfect harbinger of the new urban landscape that will rise around it.


The Creativity of the Canopy 
As uncomplicated and unpretentious as a piece of paper – that’s the canopy roof that defines the reception center in Bin Hai. The upswept corners are a feature of ancient Chinese buildings and were believed to be auspicious, alongside their function in deflecting rainwater. The diagonal beams of the center’s roof form a mesh that references a forest canopy, sheltering the glass pavilion beneath with dappled shade like the branches of a tree. 

Standing on slender legs, the roof rises to 18.5 meters at its tallest point and extends over an area of 30 x 50 m – defining the outside deck some 5 meters beyond the perimeter of the pavilion. This gesture anchors the airy, transparent pavilion to the site. Inside the pavilion, a large atrium and the extensive views of the surrounding lake and gardens reinforce the open atmosphere and create a bright, welcoming space. The second floor includes offices and a viewing balcony, as well as seating areas for smaller and larger groups.


‘The iconic roof design plus the flexibility of the interior will ensure a long and versatile future for our building’

– Stijn KemperPartner at Powerhouse Company 


The Color of Heaven
Made not from paper but from powder-coated steel, Paper Roof’s canopy appears weightless by coloring it in the same blue as the sky: the color of heaven. In contrast, the dark horizontals of the pavilion moor it firmly into the ground beneath. An elegant statement, it stands on long legs that are just 45cm thick and rises at the front in a friendly gesture towards both visitors and the nearby lake. The roof structure was welded together on site – the curved sections being prefabricated – and then finished by hand to create a smoothly polished surface. The same high level of finishing was applied to the near seamless glass facade of the pavilion.


‘The open areas around the atrium accommodate the public program while the rest of the upper floor houses more private office spaces.’ 

– Remko van der VormProject Architect at Powerhouse Company 

Read story in Nederlands

Featured Projects
Latest Products
News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More

Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory reinterprets an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory reinterprets an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas and David Gianotten see the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever be... More

Top 10 Trending Armchairs
13 May 2022 News
Top 10 Trending Armchairs

Architects and designers use armchairs to complete spaces visually and functionally. Popular armchai... More

Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa
12 May 2022 News
Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa

In Nonthaburi, Thailand, Casa de Alisa by Stu/D/O Architects is defined by the material and structur... More