Parc de la Rivière-des-Mille-Îles

Parc de la Rivière-des-Mille-Îles

Architect
Cardin Julien
Location
Laval, Québec, Canada | View Map
Project Year
2018
Category
Research Facilities
David Boyer

Parc de la Rivière-des-Mille-Îles Exploration Centre

Cardin Julien as Architects

Visitors to Parc de la Rivière-des-Mille-Îles can now enjoy a new building, which includes an interpretation centre for the river and its ecosystems, as well as sporting and educational activities on an annual basis. The park’s reception pavilion provides special access to its protected wildlife zone, which is the largest one in the entire metropolitan area. 


Parc de la Rivière des Mille-Îles’ multipurpose centre is an important new facility for the City of Laval: it serves as a community and educational resource, a service area, and a support centre for the park’s activities. It is open to the general public, schools, and children's groups.  


The main building is comprised of 3 floors. The ground floor is home to a large multipurpose hall that has a view of the river (café, reception, diffusion), a monitoring room (conferences and events), and museum programming (exhibition, animal reserve). The lower level (river level) houses the equipment rental area and a locker room, an ecology laboratory, researchers' offices, and day camp facilities. A multipurpose room, which can be rented and divided into three sections, is located upstairs alongside the employee relaxation area. 


In order for the project to integrate seamlessly into its environment, the use of wood was recommended for the building’s exterior. This material, which can also be found inside the building, fosters a warm environment and allows a connection between visitors and the nature around them. In addition, the structure was built in such a way that it preserves the mature trees growing onsite.


Cardin Julien minded every detail throughout the process of building the interpretation centre. Most notably, the firm recommended raised floors for the exhibition area to enhance the space’s comfort, aesthetic, and flexibility in terms of layout.


The project also included a renovation of the old stable, repurposing it as a workshop and equipment distribution kiosk (watercraft, docks, supports). In addition, the project entailed designing a new exterior site to include parking, a bike path, pedestrian walkways, and landscaping.


The building is the City of Laval’s first public project to aim for LEED NC 2009 GOLD certification. The firm paid particular attention to water conservation by designing a system to recycle rainwater. Energy conservation is also at the heart of the building's design, most notably with a high-performance envelope and the integration of vegetation (roofs and walls).

Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More