Parking garage Croeselaan Jaarbeursplein, Utrecht

Parking garage Croeselaan Jaarbeursplein, Utrecht

Architect
ZJA
Location
Utrecht, Netherlands | View Map
Project Year
2018
Category
Car Parks
Elroy Spelbos Fotografie

Parking garage Croeselaan Jaarbeursplein, Utrecht

ZJA as Architects

A new square for the city

What used to be the backside of Utrecht Central Station, a dead and windy plain that offered a colorless route to the Jaarbeurs complex, is now transforming into a new square for the city of Utrecht. It is meant to become a pleasant transit area, but also a great area to linger, to sit and have a chat under a tree or in the sun, or have a sandwich. Not only for the bus and train travellers but also for all the people working in or visiting the new city hall, or the guests of the hotels around the square. A stepped square with trees, that connects the old city, the busy area around the station and the west side of Utrecht, and in reality creates a new city center.

The underground parking garage

In collaboration with OKRA Landscape Architects, who merged their design for the new Jaarbeurs square with the existing cityscape, the architectural office ZJA are responsible for the parking garage built right under the square. The 800 parking places are sorely needed to allow the new city center to function well. The garage consists of 3 levels that can be accessed via 3 one-way routes with unambiguous way finding. No one really feels very much at ease in a parking garage, but much can be done to make it as pleasant as possible. Clear orientation helps a lot, on the way back to your car, but also on the way out. This design makes orientation very easy with a lighting scheme that deliberately creates a spacious effect, providing overall uniform lighting including the rhythmically recessed walls. The way finding is carried out in the colors of the Utrecht city arms, in a clear and friendly design. The columns are white and tapered and are not placed in between the cars but in front of them, allowing for future adaptations but also producing a more open effect. To do away with dark corners and shady niches all installations concealed in the concrete, so that the ceilings also provide a calm and clear effect. When you are underground, nothing is as reassuring as daylight. That is why at the entrance at the Jaarbeurs square the vacant space above the stairwell has a glass roof, allowing daylight to enter.

Above ground

The small buildings giving access to the underground parking garage have an oval shape and are designed to appear clear and light, so that they fit well with the open space of the square and the feeling of comfortable urbanity that goes with it. Among the trees, the stairs and the fountain that define the square the entrance buildings have to be inconspicuous for the passing pedestrians, but in all their modesty remain easily recognizable as entrance to the underground parking garage for its users. The glass, the perforated, bent and brushed steel is used to give them a soft and friendly feel.

Integral design renewed Jaarbeursplein and the underground parking garage Croeselaan:

Architect underground parking garage Croeselaan: ZJA
Landscape architect renewed Jaarbeursplein: OKRA Landscape architects
Technical development and the integral construction management: Witteveen+Bos

Principal: The Municipality of Utrecht


Photos: Elroy Spelbos Fotografie, ZJA and OKRA Landscape architect

Read story in Nederlands

Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More