Parlor19

Parlor19

Architect
SAY Architects
Location
Hangzhou, Zhejiang, China | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
Minjie Wang

Parlor19

SAY Architects as Architects

In the past Hangzhou, there were lots of entertainment spaces and private clubs around the West Lake, today, with the development of counter-urbanisation, some of them have been  renovated and opened again. It became the biggest challenge in this project that how to balance commerce and the excellent natural location.

Parlor means living room in French. The Client has a professional background in jewelry design, she want the space to be more like a living room instead of a normal shop and with function that could provide with flexible display for particular jewellery pieces.. At the beginning of the design, we had an thorough understanding of  jewelry brands present by the client. Each jewelry, with their unique shape, texture and way of wearing, shows their individual personality. Say takes this opportunity to personify the jewelries, they are the users of the space. Say created a three level living room in the space -- the outer hall, the middle rooml and the inner chamber.

The plan was generated from two circle and one rectangle, the center of the circles aligned in the center of the space creating a symmetrical design. The courtyard landscape was realized with French pine, benches and bushes, friendly allowing visitors to stay, talk and relax. The axle of the courtyard was rotated by 30 degrees, leading to the storefront window, and then, one shall enter the Parlor. Tables, chairs, shelves, fireplace were arranged in the Parlor as it was the main social space in the design. Jewelleries replaced people became the owner in the space.

The opening in the center of the parlor led to the Chamber, the ending space of the tri-layer design. Inspired by Villa Rotunda designed by Palladio, the chamber, constructed with eggshell sandstone, reflective ceiling and floor, serves as a spatial hub, not only hiding the shear wall, but also connecting the counter, warehouse, restroom and fitting room. The Chamber space is a tranquil and elegant ending of the route as we hope it forms an intimate and private atmosphere.

The sink of restroom is made by whole stone material, with the entry door knob, both echoing the basic shape of the design, rectangle and circle. Superimposing the floor plan of the Parlor19, the carved stone becomes the door handle. SAY regards it as the first handshake between the guests and the space. ‘Little fireplace’ on the entrance wall serves an ashtray for smokers, while the bottom metal drawer is easy to clean.

Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
ManufacturersFritz Hansen
Product Spec Sheet
Manufacturers
Featured Projects
Latest Products
News
Snøhetta brings a modern vision to the remote historic hotel Finse 1222
27 May 2022 News
Snøhetta brings a modern vision to the remote historic hotel Finse 1222

At the very highest point of the Norwegian Railway track and only accessible by train, you will find... More

New Novartis Pavilion in Basel features a distinctive zero-energy media facade
27 May 2022 News
New Novartis Pavilion in Basel features a distinctive zero-energy media facade

The Novartist Pavilion by AMDL CIRCLE is a new exhibition, meeting and event centre at the Novartis... More

Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand
25 May 2022 News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand

In Hangzhou, China, the Golong Wormhole by PINES ARCH is an experimental space for events and exhibi... More

Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape
25 May 2022 News
Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape

In the Flemish Ardennses, Villa RS by JUMA Architects is situated in a picturesque landscape with ch... More

Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context
24 May 2022 News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context

In the small Mallorca town of Llubi, this new kindergarten by Aixopluc Architects is located on a pe... More

25 best architecture firms in Mexico City
23 May 2022 News
25 best architecture firms in Mexico City

Mexico City is home to a number of outstanding, epoch-defining architectural firms. Its contemporary... More

New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More