Pavilion in Roosendaal

Pavilion in Roosendaal

Architect
Rene van Zuuk Architekten B.V.
Location
Roosendaal, Netherlands | View Map
Project Year
2009
Category
Offices

Shops

Pavilions
Christian Richters

Pavilion in Roosendaal

Rene van Zuuk Architekten B.V. as Architects

In 2001 the city of Roosendaal (a provincial town in the southwest of the Netherlands) decided to ban cars from the New Market in the centre of town by building a huge two storey underground parking. In order to create a new public square the city of Roosendaal asked the urban design office Quadrat to make a proposition. In their scheme they proposed to pave the square with red and brown brick, plant 15 trees, make three exits for the underground parking and as the most visible and important element they proposed a restaurant and coffee pavilion in the form of an oval.


In 2005 a public design and construction bidding for contractors was organised. Just before they had to submit their entry to the city, the municipality decided to include the pavilion as well. Therefore they asked the office of Rene van Zuuk to make a design for the pavilion including the contract drawings over a very short span (5 weeks), due to these limitations there was no time to make big changes in the urban scheme and the location and the form of the pavilion was copied from the original urban proposal.


The idea behind the urban proposal was that the pavilion would divide the square in two parts in such a way that you would still have the feeling of being on one big square. Because of the market activities which occupy the entire square twice a week, the terraces of the pavilion needed to be placed above the ground floor . Originally the terraces could only be reached by going through the pavilion. Rene van Zuuk decided to make the terraces accessible from the outside of the building as well so you can walk from the square up onto the sloped roof to the terraces letting the roof become a public area. The entrances from the roof to the building are made by cuts in the sloped surface giving every floor its own terrace. The rest of the roof acts as a big stage which allows artists to give a performances in front of the building. On the south side the pavilion reaches its highest point. This part of the building cantilevers over the main entrance of the parking garage allowing daylight to penetrate deep into the two levels below.


In order to make the cuts in the roof and to accommodate the cantilevering part of the building, the structure is made by a simple braced steel grid of 4.2m x 4.2m and 3 m high. The orientation of the grid coincides with the location of the entrance of the main shopping passage. This results in a new direction on the square making the space more dynamic. The original square dates from just after the war until the 1970's, the architecture was cold and the color monotonous. The new urban scheme is warm in nature thanks to the trees and use of brick. It was obvious that the pavilion should blend in with this character and therefore wood was the most appropriate choice of material. Because the quality of most of the original buildings around the pavilion is not that high, the urban scheme and the new pavilion have to work together as a catalyst to upgrade this part of the city.

Featured Projects
Latest Products
News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More