Pediatric dentistry clinic

Pediatric dentistry clinic

Location
Castellón de la Plana, Spain | View Map
Project Year
2021
Category
Hospitals
SANTIAGO MARTÍN / HILKE SIEVERS

Interior design project for a pediatric dentistry clinic in Castellón, Spain

Vitale as Interior Architects

The interior design project for the pediatric dentistry clinic of Dr. Isabel Cadroy begins with the definition of a new communication strategy to strengthen the positioning of the business. The new premises and the renewal of the brand represent the beginning of a new stage that consolidates its competitive advantage as a clinic dedicated exclusively to pediatric dentistry and orthodontics for children and adolescents.

photo_credit SANTIAGO MARTÍN / HILKE SIEVERS
SANTIAGO MARTÍN / HILKE SIEVERS

For the doctor it was important for the clinic to be friendly and welcoming, but without falling into a childish aesthetic. And to be able to transform stress and fear, common in dental visits, into confidence and tranquility. Vitale designed a corporate space that connects with all the public of the clinic and recreates a positive, familiar, comfortable and calm atmosphere.

photo_credit SANTIAGO MARTÍN / HILKE SIEVERS
SANTIAGO MARTÍN / HILKE SIEVERS

The project highlights the corporate philosophy of the clinic: the importance of educating families to achieve good oral health and improve the quality of life of their patients. Under this perspective, Vitale generates a common thread that highlights the idea of "learning at the dentist" conceptualizing the necessary communication work done by the clinic to make dental processes and treatments understandable.

photo_credit SANTIAGO MARTÍN / HILKE SIEVERS
SANTIAGO MARTÍN / HILKE SIEVERS

The creative axis is inspired by some of the ways of learning in children's cognitive development. The brand and the corporate interior design project are generated taking as a starting point the construction games of wooden pieces and puzzles of elementary geometries. The clinic surprises both children and adults with recognizable out-of-scale elements that refer to children's learning, such as huge porticoes, lamps in the form of wooden mobiles or paneling in the form of puzzles. The result is an evocative space that connects with the child in us and transports you.

photo_credit SANTIAGO MARTÍN / HILKE SIEVERS
SANTIAGO MARTÍN / HILKE SIEVERS

The premises consist of 2 floors (with a total of 350m2) that are distributed according to a complete program of needs. At street level, patient care areas are located (reception with waiting area, radiology, sedation, sterilization cabinets, post-treatment room, children's bathroom and adult bathroom). The basement houses the laboratory, a room for training and meetings, a large private area for staff (with changing room and office), a storage room and a facilities room.

photo_credit SANTIAGO MARTÍN / HILKE SIEVERS
SANTIAGO MARTÍN / HILKE SIEVERS

The waiting area is a bright space open to the outside that is delimited and articulated with versatile and modular furniture. After entering through a 3-meter-high archway built with wooden pieces, capsule-shaped openings with comfortable upholstery that invite relaxation and generate a sense of protection take center stage. The aim is to provide patients with calm and well-being with friendly forms and warm indirect lighting.

photo_credit SANTIAGO MARTÍN / HILKE SIEVERS
SANTIAGO MARTÍN / HILKE SIEVERS

The reception area of the clinic is tiled with 10×10 ceramic tiles in the corporate color, reminiscent of a typical notebook grid. The walls are protected with pantographed birch plywood paneling that helps to convey warmth and calm. The main points of contact between the clinic and patients (such as the reception and treatment rooms) feature plants and plant elements for their positive effect on mood.

photo_credit SANTIAGO MARTÍN / HILKE SIEVERS
SANTIAGO MARTÍN / HILKE SIEVERS

The corporate colors and branding are part of the clinic's design and subtly accompany the visitor. The new brand is built with a typography based on elementary geometries (circle, triangle, rectangle, etc.). The result is a robust and forceful identity based on the childish language of building blocks.

photo_credit SANTIAGO MARTÍN / HILKE SIEVERS
SANTIAGO MARTÍN / HILKE SIEVERS

The circulation areas are dynamized as tunnels that give rhythm to the space and provide a cozy, homey feeling. A first tunnel houses the restrooms and serves as a transition between the entrance area and the rest of the clinic. It leads to a distributor that provides access to radiology, to the post-treatment room through another wooden portico (this room remains open and visible when not in use) and to the area leading down to the basement. A spectacular 5-meter-high mobile illuminates the stairwell.

photo_credit SANTIAGO MARTÍN / HILKE SIEVERS
SANTIAGO MARTÍN / HILKE SIEVERS


A second tunnel provides access to the sedation room and the cabinets, which are located at the back of the building. An atypical medical area, in harmony with the rest of the clinic, which is flooded with natural light from a skylight with a formidable vertical garden.

photo_credit SANTIAGO MARTÍN / HILKE SIEVERS
SANTIAGO MARTÍN / HILKE SIEVERS

It was important for the design of the clinic to take maintenance and cleaning into account. The choice was made for continuous vinyl flooring, especially suitable for the healthcare segment, which guarantees excellent performance, durability and mechanical and stain resistance. The floor coverings are also raised in the areas of greatest contact with users to protect the walls. Along the same lines, ceramic coverings and decorative plywood paneling are also used.

photo_credit SANTIAGO MARTÍN / HILKE SIEVERS
SANTIAGO MARTÍN / HILKE SIEVERS

The result is a space of well-being, safety and knowledge that, by combining traditional educational elements with the image of the clinic, achieves a very direct perception of the doctor's personality and her vision of pediatric dentistry. For adults it is an environment full of nods to their childhood and for children a comfortable and familiar space. A medical center that communicates the corporate strategy of the business by inviting patients and their families to an active attitude of learning about oral health.

 

Material Used :
1. Tarkett: Platinium (cladding and flooring)
2. Sancal: Mosaico (seating)
3. Sancal: Magnum (armchairs)
4. Vondom: Marquis (Planter)

Read story in Español

Project Credits
Interior Architects
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
PlanterVondom
ManufacturersSancal
MAGNUM | Armchair, Mosaico
Platinium (cladding and flooring)Tarkett
Product Spec Sheet
Planter
Manufacturers
MAGNUM | Armchair, Mosaico by Sancal
Platinium (cladding and flooring)
by Tarkett
Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More