Peloponnese Rural House

Peloponnese Rural House

Architect
Architectural Studio Ivana Lukovic
Location
Kalamia, Peloponnese, Greece | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
Athina Souli
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Toilet, Bath tubARONHS DIMITRIOS
SofaBoConcept
Dining chairsBolia International
Lighting featuresBRIGHT AE
Handmade washed wood shuttersELER AE
Lighting featuresGALIS AE

Product Spec Sheet
Toilet, Bath tub
Sofa
by BoConcept
Dining chairs
Lighting features
Handmade washed wood shutters
by ELER AE
Lighting features

Peloponnese Rural House

Architectural Studio Ivana Lukovic as Architectural and Interior Design

A small plot situated in a remote, unremarkable village of Kalamia, at the end of the winding country road, with picturesque olive groves surrounding and an unobstructed view to the Gulf of Corinth, is a setting for a family dwelling - retreat from demanding urban life. Its occupant is a nature-loving young couple with their three children.  

photo_credit Athina Souli
Athina Souli

The morphology of the place - the slope with a 6m height difference from the top to the bottom,led to the decision of creating the house with low, humble, stone stable-like appearance that discreetly fits into the village neighborhood, from the street side, while developing into the prominent, two levels construction from the garden.

photo_credit Athina Souli
Athina Souli

Entrance level isapproached by comfortable ramp and represents public area of the building. Itrelates through the large openings to the outdoor, observation platform space, suitable for stars-gazing and experiencing  distant view of the sea. Additional openings were created on the roof, South-West, and North-East side of the building to improve natural light and ventilation. Communication with the garden is established by transparent, cantilevered, handmade concrete staircase. 

photo_credit Athina Souli
Athina Souli

At the garden level, slab’s perforations allow for the interior corridor’s intertwining of natural and artificial light, creating a cave-like atmosphere of private area. Bedrooms and guest suite, along with bathrooms, suggest the monastic feel of the space, thanks to the basic, bespoke furnishing. Direct garden access from these places is generated with two courtyards that have the role of contemplation places.In a separate stone and metal construction, among Mediterranean plants, it is possible to experience cooking and dining “al fresco”. Along with the mentioned purpose, on the South-West section of the metal construction, positioning of a solar vacuum tube is forseen to avoid solar panels on the roof of the main dwelling.

photo_credit Athina Souli
Athina Souli

Natural materials applied on the elevations and in interior are inspired by industrial feel of the traditional stone stables characteristic for the Peloponneserural areas.  Reclaimed local stone that was supplemented with new, grey roof tiles, black aluminum façade windows frames,  washed-wood handmade shutters, black metal railing, white-oil treated OSB and cement mortar in two shades are all implemented in a contemporary manner, contributing to the richness of textures.

photo_credit Athina Souli
Athina Souli

It is important to emphasize that the entire 141m2 of habitable, custom made space, is built with the restricted means. However, thanks to the close collaboration between the Client, Architect and Contractor, the initial architectural proposal was not compromised.

photo_credit Athina Souli
Athina Souli

Built according to contemporary sustainable standards and located in a healthy environment, this house has been playing major role in the 2020 pandemic situation, providing its inhabitants safety and comfort that was more difficult to achieve in a dense Athens urban tissue.

photo_credit Athina Souli
Athina Souli
photo_credit Athina Souli
Athina Souli
Caption
Caption

Material Used :
1. ALMEL, Panagioths Melsas - Aluminium doors, windows, terrace and stairs fences, washed wood shutters frames
2. ELER AE - Handmade washed wood shutters
3. VLAHOS THEODOROS - Recycled and new local stone
4. JAKI- DECOR KATSHS ATHANASIOS - Hanging Fireplace Bathyscafocus 
5. GALIS AE - Lighting features
6. LIGHT PLUS - Lighting features
7. BRIGHT AE - Lighting features

8. ARONHS DIMITRIOS
GSI: Panorama toilet
Delta Carron: Bath tub
Ponsi: Bathroom features for showers and vanities
Franke: Kitchen sink and Kitchen tap

9. Bolia - Dining chairs
10. BoConcept - Sofa in guest room and poof
11. Poofomania - Outdoor poofs
12. GnG - Sofa
13. Ivana Lukovic - Dining table (metal construction and cement mortar top)

Read story in ItalianoPortuguêsDeutschFrançais and Español

Project Credits
Featured Projects
Latest Products
News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More

Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More