Perforated House

Kavellaris Urban Design as Architects

This project to us is a platform to establish a critical dialogue within our built environment; to raise questions as much as it is to finding solutions. The project is a critique on our cultural attitudes and how we determine them. A critique on what we consider to be of heritage significance and how to narrate such ideas in a critical and contemporary manner. Is the symbolism and the idea more important than the architectural consequence? We challenge the idea that small inner city blocks cannot respond to complex contextual constraints such as orientation, sustainability, innovative urban infill planning controls and heritage restrictions. Instead of negotiating with these so called 'constraints', we utilised them as areas of possibility and exploration for our design processes and discourse.


This once vacant site is nestled at the eastern bookend between a row of single fronted Victorian terraces and a double fronted Edwardian weatherboard house. Our strategy was to critique and respond to our ongoing research into the terrace typology. We concluded that this demand and attraction for such a housing model has a stronger link with romanticized nostalgia rather than of good design with the emphasis residing on the symbolism of the ornamental facade, which dictates “the neighbourhood character” instead of responding to it. So…. Our strategy was to break down the elements of the terrace house, and to critique and respond. Respond to the terrace house’s inability to address solar orientation, the poor linear program that is constantly remodelled with predictable repetitive and limited planning to achieve some sort of link between the active habitable space and the external private open space and the lack of natural light and ventilation into the house. The main areas of investigation were Symbolism and Ornamentation, the Public and Private realm and redefining its boundaries, Solar Orientation, environmental sustainability and the programming of the plan.


The built form is essentially an urban infill within a very small 5.5x14.4m envelope. The perforated house is our response to establish an alternative language to the accepted notion of our cultural attitude towards critical questions of identity and heritage. We were interested in retaining the ‘idea’ and the ‘symbolism’ of the terrace but elevating the gesture to an ironic or even satirical level to engage in a public debate. The irony is manifested through the idea that it’s only through the absence of matter, that through perforation; the idea of the symbol of the terrace house is manifested rather than a physical reproduction of terrace house. We wanted the house to be more than just a façade. More than just a message or a graphic stuck to a building. Our building was not an urban canvas paying tribute to Venturi’s “decorated shed”, instead the external facade could be experienced internally and is also a multi functional device that constantly transforms the built from solid to void, from private to public, from opaque to translucent. By day the building is heavy and reflective and by night inverting into a soft translucent permeable light box. The operable wall or the absence of the façade enabled us to remove the idea that houses are static. The use of operable walls, doors curtains and glass walls enables the occupants to change the experience and environment. This architectural manipulation of space blurred the boundaries between inside and outside, the public and private realm.


The manipulated spaces overlapped and borrowed the amenity and context of its surrounding environment. The plan inverts the traditional terrace program with the active living zones on the first floor opening onto a north facing terrace thereby generating a primary northerly orientation to a south facing block. The perforated house incorporates passive sustainable interventions by orientating north glass bifolds doors and louvers for cross ventilation as the primary means of cooling. In addition, solar hot water and 5 star rated sanitary ware fixtures were incorporated. The north facing terrace redefines the “aussie” backyard reinforced by the childlike mural reminiscing on a past era and making commentary on the changing demography of the family unit and ultimately the inner city house typology.This project to us is a platform to establish a critical dialogue within our built environment; to raise questions as much as it is to finding solutions. The project is a critique on our cultural attitudes and how we determine them. A critique on what we consider to be of heritage significance and how to narrate such ideas in a critical and contemporary manner. Is the symbolism and the idea more important than the architectural consequence? We challenge the idea that small inner city blocks cannot respond to complex contextual constraints such as orientation, sustainability, innovative urban infill planning controls and heritage restrictions. Instead of negotiating with these so called 'constraints', we utilised them as areas of possibility and exploration for our design processes and discourse.


This once vacant site is nestled at the eastern bookend between a row of single fronted Victorian terraces and a double fronted Edwardian weatherboard house. Our strategy was to critique and respond to our ongoing research into the terrace typology. We concluded that this demand and attraction for such a housing model has a stronger link with romanticized nostalgia rather than of good design with the emphasis residing on the symbolism of the ornamental facade, which dictates “the neighbourhood character” instead of responding to it. So…. Our strategy was to break down the elements of the terrace house, and to critique and respond. Respond to the terrace house’s inability to address solar orientation, the poor linear program that is constantly remodelled with predictable repetitive and limited planning to achieve some sort of link between the active habitable space and the external private open space and the lack of natural light and ventilation into the house. The main areas of investigation were Symbolism and Ornamentation, the Public and Private realm and redefining its boundaries, Solar Orientation, environmental sustainability and the programming of the plan.


The built form is essentially an urban infill within a very small 5.5x14.4m envelope. The perforated house is our response to establish an alternative language to the accepted notion of our cultural attitude towards critical questions of identity and heritage. We were interested in retaining the ‘idea’ and the ‘symbolism’ of the terrace but elevating the gesture to an ironic or even satirical level to engage in a public debate. The irony is manifested through the idea that it’s only through the absence of matter, that through perforation; the idea of the symbol of the terrace house is manifested rather than a physical reproduction of terrace house. We wanted the house to be more than just a façade. More than just a message or a graphic stuck to a building. Our building was not an urban canvas paying tribute to Venturi’s “decorated shed”, instead the external facade could be experienced internally and is also a multi functional device that constantly transforms the built fom solid to void, from private to public, from opaque to translucent. By day the building is heavy and reflective and by night inverting into a soft translucent permeable light box. The operable wall or the absence of the façade enabled us to remove the idea that houses are static. The use of operable walls, doors curtains and glass walls enables the occupants to change the experience and environment. This architectural manipulation of space blurred the boundaries between inside and outside, the public and private realm.


The manipulated spaces overlapped and borrowed the amenity and context of its surrounding environment. The plan inverts the traditional terrace program with the active living zones on the first floor opening onto a north facing terrace thereby generating a primary northerly orientation to a south facing block. The perforated house incorporates passive sustainable interventions by orientating north glass bifolds doors and louvers for cross ventilation as the primary means of cooling. In addition, solar hot water and 5 star rated sanitary ware fixtures were incorporated. The north facing terrace redefines the “aussie” backyard reinforced by the childlike mural reminiscing on a past era and making commentary on the changing demography of the family unit and ultimately the inner city house typology.

Featured Projects
Latest Products
News
The Pitch by Mark Odom Studio repurposes shipping containers to form a vibrant new hub for Austin, Texas
6 Jul 2022 News
The Pitch by Mark Odom Studio repurposes shipping containers to form a vibrant new hub for Austin, Texas

Located in Austin, Texas, The Pitch is a new hospitality and entertainment complex made from shippin... More

Chalet D by monovolume architecture + design brings new life to alpine architecture
6 Jul 2022 News
Chalet D by monovolume architecture + design brings new life to alpine architecture

Located in the Austrian Alps, Chalet D is a family holiday home that includes a spa area. Modern and... More

The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio responds to key land-use challenges in the Netherlands
4 Jul 2022 News
The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio responds to key land-use challenges in the Netherlands

Designed for the Floriade 2022 Expo, The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio is a nearly 100%... More

Sonoma home by Mork-Ulnes Architects is defined by a strong concrete structural framework
4 Jul 2022 News
Sonoma home by Mork-Ulnes Architects is defined by a strong concrete structural framework

Overlooking the vineyards of California’s Sonoma landscape, the Frame House by Mork-Ulnes Arch... More

Top 10 Trending Tiles
4 Jul 2022 News
Top 10 Trending Tiles

From bathroom walls to flooring for living spaces, tiling provides a durable, easy-to-maintain finis... More

BIG unveils a playful, wooden, colourful factory for Vestre in the middle of the Norwegian woods
3 Jul 2022 News
BIG unveils a playful, wooden, colourful factory for Vestre in the middle of the Norwegian woods

In Manor, Norway, The Plus is a new furniture factory by BIG for furniture manufacturer Vestre. Inco... More

RH+architecture develop an intriguing urban infill strategy for a Paris neighbourhood
3 Jul 2022 News
RH+architecture develop an intriguing urban infill strategy for a Paris neighbourhood

In the 11th district of Paris, the architecture of the neighbourhood has a spontaneous feel characte... More

Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More