PGE GiEK concern headquarters

PGE GiEK concern headquarters

Architect
F A A B
Location
5 Węglowa st., Belchatow, Poland | View Map
Project Year
2013
Category
Offices
Bartłomiej Senkowski
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Door & window handlesHEWI
ManufacturersEquitone
tilesMosa
ManufacturersSCHÜCO
ManufacturersRockpanel
tilesCeramiche Refin S.p.A.

Product Spec Sheet
Door & window handles
tiles
by Mosa
Manufacturers
by SCHÜCO
Manufacturers

PGE GiEK concern headquarters

F A A B as Architects

The building is located in the center of Poland in the town of Bełchatów (60 000 inhabitants). The office building is the headquarters of PGE GiEK Concern – the largest energy producer in Poland (40% of the Polish overall electricity volume). Distinguished in the company scope is the quarry in Bełchatów, one of the largest opencast lignite quarries in Europe (35 million ton of raw material yearly). One of the PGE electric power plants – also in Bełchatów – is noteworthy: producing yearly an estimated 31 trillion watt-hours (Wh) of electric energy.


The office building location is not accidental. Settled on the fringe of a housing district, with 6,000 inhabitants, it is the first element of the local service center and at once shapes the frontage of the new city plaza. A portion of the office employees, residing in the nearby area, resigned from the everyday use of private or public transportation. In a very undeniable manner, this aids in the reduction of pollution.


Within the building, apart from a wide range of office space dedicated for 230 employees, lies a cluster of conference rooms, a staff canteen/lounge and a center for the digitization of paper documents.


The form of the building was, in part, inspired by the scope of the PGE GiEK Capital Group. Mining lignite is represented in the ground level areas, finished with rusty black slate. Production and transmission of electrical energy reflected in the upper levels: electric transmission cables characterized with black cement composite panels and electric energy (glass) running in between.


The building is endowed with an atypical structural framework – upper floors are supported by a multilevel, irregular steel truss weighing 160,000 kilograms. Its implementation is a result of formal inspiration taken from mechanisms encountered in the extractive and production industries. While its dynamism recalls the movement of particles creating electric energy.


Light, specifically access to natural light, is the dominating element in the interior design for the building. An overwhelming majority of interior space is lit by natural light. This includes staircases, corridors, conference rooms as well as traditionally artificially lit areas such as print/copy rooms, employee lunch-break rooms and toilets. Close to 92% of the interior space has access to natural light, making it difficult to overestimate the quality of the office work space. The building is equipped with twilight sensor fixtures which adjust the luminosity of the artificial light to that of the natural light. This has enormous impact during morning and evening hours as well as on overcast days. Exceptional access to natural light and the use of twilight sensor fixtures result in lower electric energy consumption.


Within the framework of the project lies a recreational area for employees, including a terraced square on the ground floor and open garden terrace on level one. These features ensure the users the possibility of rest and relaxation during often very long work days. It is worth to add that the water reservoir (comprising an element of the square) is treated with the aid of a technology using minimal amounts of chemicals and has properties similar to that of natural, clean lake water. Landscaped elements are irrigated with rain water collected from the building roof, surface parking and sidewalks, to a special underground water storage tank.

Featured Projects
Latest Products
News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More

Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest
22 Jun 2022 News
Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest

Designed by NAPUR Architect, the recently opened New Museum of Ethnography in Budapest is a purpose-... More

New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea
22 Jun 2022 News
New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea

The Royal College of Art unveiled its new campus in Battersea, London this past month.  With a... More

TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity
21 Jun 2022 News
TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity

The Qingyijiang Road Elementary School by TAO (Trace Architecture Office) explores a decentralized s... More