PH26 CE278

PH26 CE278

Architect
Serrano Monjaraz Arquitectos
Location
Mexico City, Mexico
Project Year
2018
Category
Individual Buildings
Frank Lynen

PH26 CE278

Serrano Monjaraz Arquitectos as Architects

The main goal of this project was to create a multifunctional space whose style and materials transcend through the years and different users may inhabit it. Since it is for rent the client requested a high-level commercial proposal.

photo_credit Frank Lynen
Frank Lynen

Being the last floor of the building, it is the apartment with the best views and mayor height, besides a generous free floorplan with a central services core. It has two elevators that arrive directly to heart of the apartment where the main axis that divides the public and private zones starts.

photo_credit Frank Lynen
Frank Lynen

This space gives us a first approach to the apartment´s style. It is covered with stone and metallic shelves randomly embedded, turning it into a sculptural element that welcomes into atmosphere with warm indirect light and a PVC black membrane plafond that reflects the surroundings, generating a threshold where the warmth of the timber stands out. The axis ends with a view of the grand terrace framing Chapultepec park and Campo Marte, and directing to the public zone of the apartment.

photo_credit Frank Lynen
Frank Lynen

Living and dining is a completely open space defined by the granite floor and wooden plafond, two materials in perfect balance and contrast. The space is framed by two blocks covered in walnut wood that receive the services (kitchen, guest´s toilet and studio) the same that may be open joining the ample space through two metallic doors that hide in the timber giving versatility or privacy according to the activities.

photo_credit Frank Lynen
Frank Lynen

At the other end there is a multifunctional space that may be used as studio, living or TV room that incorporates to the main living room through a modular bookcase that unites both spaces and whose intention is to be a decorative element that allows to lower the scale of the walnut wood wall beside it, in addition of being a transition element between this and the plafond.

photo_credit Frank Lynen
Frank Lynen

The private area is completely independent. The access is through the main hall corridor that has two sliding doors hidden in the walnut wood walls that allow to close the space to give the residents more privacy. Divided by two walnut wood blocks the entrance to the 3 bedrooms are located. A small hall gives access to the master and secondary bedrooms and in the other end is the entrance to the guest´s room.

photo_credit Frank Lynen
Frank Lynen

The master bedroom has a grand plafond of engineering wood that serves as preamble to the most intimate zone of the apartment. It has a living and working areas and in the opposite side, hidden inside the walnut wood wall, two sliding doors that give access to the bathroom and dressing room. It has a 3.60 m height outlined by LED strips and light points with accents in the walls covered with natural floor to ceiling mirror to create a continuity effect of the grand façade, generating a panoramic view of the exterior.

photo_credit Frank Lynen
Frank Lynen

The secondary bedroom has a corridor covered with timber and the engineering wood plafond, it has a 2.85 m height utilized to install the air conditioning and extraction systems for the bathrooms. The purpose of the hall is to feel the privacy of the space, the scale and also to be used as entrance for the bathroom and dressing room. The guest´s room changes its distribution a little because of its dimensions, but it was sought to maintain the same criteria of the secondary bedroom. The entrance is through the corridor that leads to the dressing room hidden in the walnut wood wall.

photo_credit Frank Lynen
Frank Lynen

A very sober materials palette was used with only three finishes: natural stones, wood and steel, whose connection enable to bring the balance and elegance wanted in this project with a style that is always current.

photo_credit Frank Lynen
Frank Lynen
photo_credit Frank Lynen
Frank Lynen
Featured Projects
Latest Products
News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context
24 May 2022 News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context

In the small Mallorca town of Llubi, this new kindergarten by Aixopluc Architects is located on a pe... More

25 best architecture firms in Mexico City
23 May 2022 News
25 best architecture firms in Mexico City

Mexico City is home to a number of outstanding, epoch-defining architectural firms. Its contemporary... More

New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More

Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More