Photographer’s Studio

Photographer’s Studio

Architect
Derrington Building Studio
Location
Austin, Texas, USA | View Map
Project Year
2018
Category
Private Houses
Craig Washburn
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Glass Walls and Sliding Glass DoorsWestern Window Systems
ManufacturersIKEA
Shower GlassAce Discount Glass
Hardwood Floors and TileBarrett Flooring Design
ManufacturersKohler
Exterior Door and Windows: Marvin Integrity All Ultrex Marvin Windows and Doors

Product Spec Sheet
Glass Walls and Sliding Glass Doors
Manufacturers
by IKEA
Shower Glass
Hardwood Floors and Tile
Manufacturers
by Kohler
Exterior Door and Windows: Marvin Integrity All Ultrex

Photographer’s Studio

Derrington Building Studio as Architects

The Photographer’s Studio strikes a balance between a voluminous working space, the City of Austin’s zoning regulations, and a shared appreciation for expressive form. This project began with a simple need for a studio in the corner of the photographer’s backyard. Zoning setbacks and tree protection rules quickly eliminated the option to build a separate structure, resulting in a building addition that juxtaposes a typical Austin house with a fresh new form.


The den serves as a bright, biophilic transition connecting the existing dining room to the photography studio. A wooded screen floats over a stone threshold marking the extents of the original house while adding a pop of natural color. To maximize the use of space and the need for function, a new laundry room and full bathroom are tucked behind the den’s back wall.


The building’s dyed stucco skin is articulated by a composition of angled expansion joints. These angles are carried into the chamfered exterior deck to avoid interfering with the critical root zone of an adjacent pecan tree. The exterior materials of both the existing house and the studio are folded into the den pronouncing the dialog between original and new and enhancing the connection to the outside. Behind the stucco walls, a voluminous studio offers its artist the utility of a Swiss Army knife: tall ceilings for lighting and backdrops, a hoist for lifting heavy items, metal railing to clamp equipment, etc. The unexpected space plays with light through its carefully located skylights and a constellation of recessed fixtures. Even the articulated mezzanine springs from a utilitarian need - stepping back to allow maximal double-height space while remaining comfortable to access.


Ultimately, this dynamic form derives from a marriage of Austin’s zoning height restrictions and the owners’ program. The result is an unexpected form that curiously peeks over the existing house — to shy to make a spectacle of itself, but too bold to be ignored.

Read story in Español

Project Credits
Concrete Grind & Polish
Structural Steel and Custom Steel Handrails
Structural Engineering
Featured Projects
Latest Products
News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet
4 Aug 2022 News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet

Surrounded by nature and with a broad view over Catalonia's Costa Brava landscape, Garcés de... More

Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood
4 Aug 2022 News
Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood

Adding to the urbanity of a Paris neighbourhood, this project by Hesters-Oyon Architectes involves t... More

BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home
4 Aug 2022 News
BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home

Belgian practice BLAF architecten is known for exploring complex housing sustainability, affordabili... More

Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade
4 Aug 2022 News
Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade

Located close to the German border, Holland Casino Venlo is a flower-shaped, sculptural building by... More

Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade
3 Aug 2022 News
Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade

Located in Shizuoka city in Japan, House in Nishichiyoda designed by Seichii Yamada & Associates... More