Physical 2.0

Architect
PANORAMA
Location
Shanghai, China | View Map
Project Year
2020
Category
Wellness Centres

Physical 2.0

PANORAMA as Architects

"When Gymming Meets Clubbing" is the design concept of this fitness center that mainly targets at young customers. Mixing the essences of two common social activities, fitness exercise and nightclub dance, to create a new psychological and physical experience for different areas.

 

Starting from the main entrance, guests begin to experience an abstract future space from the real world. The design language of the entire fitness center was defined by dynamic architectural envelopes and flowing fluorescent color lights.

 

The multi-angle mirror steel ceiling in the reception area provides guests with different sight-line angles and reflects body shapes so that professional fitness consultants can provide tailor-made fitness programs for them in the consultation room.

 

The open gym area is a charcoal grey space with multi-angle ceiling purple LED flowing light, driving guests' posture and frequency to echo the background music, allowing them to exercise more intensively. The slowly moving purple LED lights extend from different directions to the entire open area, guiding guests into a private aerobics area. Patterned soundproof glass defines classrooms with different functions, the open area and the private area are coherent, but with different levels of privacy.

 

The indoor swimming pool area is a space created by the black painted glass immersed with aqua blue lights. Ceiling LED lines slowly flow from one side of the pool to the opposite side, allowing guests to follow the reflection in the water for a linear swimming path, enhancing their attention to achieve the same effect of training professional swimmers.

 

The changing rooms are dominated by fluorescent yellow. After the guests’ exercise, they transited from a professional exercise space of charcoal gray cool tone to space for leisurely washing the body and mind. Here guests can re-dress in the dressing room of backstage and complete their entire sports experience. The changing room exit is a fluorescent green channel resulted by blue and yellow overlapping. Guests follow the dynamic and photosensitive lines connecting from the ceiling to the ground and return to the real world.

 

We hope that this energetic and theatrical fitness space can provide an experience for young customers to make them stage performers so that they can get strong enhancement in shape, health, and ego. 

Read story in DeutschItalianoPortuguêsEspañol and Français

Featured Projects
Latest Products
News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More