PIFO GALLERY Renovation

PIFO GALLERY Renovation

Architect
ARCHSTUDIO
Location
798 Art Zone, Beijing, China | View Map
Project Year
2022
Category
Art Galleries
Jin Weiqi

PIFO GALLERY Renovation "Funnel of Light"

ARCHSTUDIO as Architects

Opened in 798 Art Zone, Beijing in 2009, PIFO GALLERY is one of the earliest major art intuitions in China dedicated to advancing the research and development of abstract art. After more than a decade of operation, the owner of the gallery invited ARCHSTUDIO to renovate the space, to improve its functions and adapt to future development demands.

photo_credit Jin Weiqi
Jin Weiqi

798 Art Zone, where PIFO GALLERY is situated, houses a cluster of modern art spaces repurposed from electronics factories built in the 1950s. Distinct from those iconic buildings featuring concrete arched windows in the art zone, PIFO GALLERY is set in an ordinary industrial building — a regular closed concrete "box" with high ceilings and poor natural daylighting. For renovating the gallery, ARCHSTUDIO's primary consideration was to satisfy its functional demands while endowing the space with a captivating ambience and a unique visual identity, so as to improve the brand image of the gallery.

photo_credit Jin Weiqi
Jin Weiqi

Based on the existing architectural form and structures, ARCHSTUDIO took "Funnel of Light" as the design concept. The design team opened the originally closed "box" to introduce multi-layer natural lights, and meanwhile reorganized circulation routes, structures and materials, thereby creating a natural, open and efficient space that integrates art exhibition, reception and office functions.

photo_credit Jin Weiqi
Jin Weiqi

Two trapezoid-shaped volumes are added to the street-side facade, functioning as a window for opening the "box" outwards. One acts as an entrance foyer that links the building with the outdoor street, and the other serves as a bay window for bringing daylight and street view into the office area.

photo_credit Jin Weiqi
Jin Weiqi

The foyer is constructed of fair-faced concrete. Its facade, made of translucent U-shaped glass, creates a haze and soft light-like effect, which defines the first impression when visitors enter the gallery. This new addition is enveloped by red bricks similar to that of the old building, to harmonize with the built environment of the surroundings.

photo_credit Jin Weiqi
Jin Weiqi

The exhibition space brings in daylight through several trapezoidal light wells. The design team removed some existing precast concrete roofing panels of the old building, and meanwhile added linear skylights.

photo_credit Jin Weiqi
Jin Weiqi

The skylights are connected with oblique walls, thus forming three trapezoidal light wells of varied sizes, which bring soft natural light to exhibition halls and reception space beneath. The first floor includes three separate yet connected exhibition halls. The design team utilized dense concrete rib beams to enhance the height of the interior space to the greatest extent. The section of rib beams is in trapezoidal shape. Lighting membrane is inserted in between beams, which adds soft artificial light source to the exhibition space.

photo_credit Jin Weiqi
Jin Weiqi

The slanting walls shape a trapezoidal reception hall on 2F. It is set up for receiving VIP art collectors, equipped with kitchen, bathroom, leisure and meeting facilities. Daylight penetrates the skylights, and spreads down onto the oblique walls, forming a unique ritualistic reception space.

photo_credit Jin Weiqi
Jin Weiqi

The fixed furniture at front desk area, reception area and office area are constructed of fair-faced concrete. Sintered stones are used as tabletops. The design created a clear dialogue between furniture and space.

Team:
Design firm: ARCHSTUDIO
Chief designer: Han Wenqiang, Li Xiaoming
Designer: Wang Tonghui 
Structural consulting: Zhu Changan 
MEP consulting: Zheng Baowei, Li Dongjie, Li Zhongjuan
Image editing: Wang Tonghui
Construction: Guo Shunxi, etc.

Material Used: 
Concrete, micro cement, U-shaped glass

photo_credit Jin Weiqi
Jin Weiqi
photo_credit Jin Weiqi
Jin Weiqi
photo_credit Jin Weiqi
Jin Weiqi
photo_credit Jin Weiqi
Jin Weiqi
photo_credit ARCHSTUDIO
ARCHSTUDIO
photo_credit ARCHSTUDIO
ARCHSTUDIO
photo_credit ARCHSTUDIO
ARCHSTUDIO
photo_credit ARCHSTUDIO
ARCHSTUDIO
Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More