Piquepeyre school

Piquepeyre school

Architect
ppa • architectures

Cousy Architectures
Location
Fenouillet, France | View Map
Project Year
2019
Category
Nurseries

Primary Schools
© Philippe Ruault

Piquepeyre school

ppa • architectures as Architects

Peri-urbanity in the making
This project is part of the peripheral urbanisation of the Toulouse conglomeration, transforming surrounding countryside. It is located in Fenouillet, about 10km north of the centre of Toulouse. The site is located in an area that is as yet undeveloped, close to an existing secondary school, in undetermined surroundings with a few private houses. In the desire to develop a new residential neighbourhood, the local council commissioned the creation of this new school, demonstrating their commitment to welcoming future residents and taking the pressure off the nearby Jean Monnet primary school. The project thereby represents an opportunity for urban densification.

 

Duality
Quiet appearance
Security concerns regarding schools today determine the building as a closed space, introverted and ultra-secure. From the public space, the building follows the site boundary,creating a barrier and forming a ground-floor base that encloses the site. Accessible from the future neighbourhood square, the entrance area is identified as an opening in this enclosure.Entering the hall, visitors gain a different perception, with high ceilings and large areas of glazing. There is strong contrast between circulation spaces,with a large number of exposedservices, and the classrooms, where the services disappear into the plainsoffits of the entrance areas and the ceilings are smooth. Lighting and heating units hang down from a continuous acoustic layer. The warm omnipresence of wood in the furniture and joinery counterbalances the rough finish of technical equipment.

 

A place full of life
The horizontality of these buildings brings out the verticality of the ancient oaks present on the site. The U-formation organises the building around this marvellous green heritage, while also giving privacy to the space it creates.In constrast with the external opacity, the facades on the playground side are largely glazed, maintaining a continuous link between the inside and outside.At the centre, the playground is an important element of the brief. All the buildings are arranged, organised and interact around this neutral space, generously proportioned and leaving scope for appropriation by its users.Used by all the classes, this shared space is divided in two by an active strip (incorporating a small sports ground – the "city" stadium – andstorage for playground equipment), which creates a limit, orders, assembles, and maintains a relationship between the different users.

 

Programme and flexilibility of use
Most of the spaces (nursery, after-school, canteen, administrative offices) are on the ground floor, served by naturally lit circulation framing views onto the playground.The primary school is a compact form on the first floor. The classrooms are organised around a central circulation space, north- and south-facing and giving views over the changing landscape. The mutualisation of services reinforces the careful programming and efficiency of the project.The generic conception of the building ensures that it is readily adaptable to different functions while maintaining an ability to absorb the inevitable evolutions and extensions of use. Fenouillet is thereby provided with a flexible, performant and cost-efficient tool.

 

Construction logic
As part of the flood prevention plan, the project is built on an undercroft to ensure the soakaway of excess water in case of flood.The entire building is designed to a repetititive 8m x 8m grid of reinforced concrete post and beams. This provides very flexible spaces and a construction logic. The structure is thereby lisible and in-filled according to the constraints and needs of the programme:

  • Expanded metal meshover the facades giving onto public space ensures security and privacy.
  • Large windows in the interior facades give views of the playground.
  • Brick walls for the blind facades.

The fencesconsist of a galvanised steel structure in-filled with twisted mesh.

 

Identity
The project very simply expresses its different programmes, their function and the priority given to uses.Simple and rational for its context, its quiet expression gives it a powerful and unusual presence.Open, full of life and generous in the way it functions, it confirms the priority given to user-quality and thecomfort of the children, teachers and support staff.The Piquepeyre school is a contemporary site that illustrates the new expectations as well as the vitality and energy of this periurban land.

 

Material Used :
1. Espace Stores - solar blinds
2. Artel - metalwork
3. Orona - lifts
4. Techniceram - floor tiling
5. Cermsols - timber flooring 

Project Credits
Urban Planners
Graphic workshop consultant
Engineering consultants
Acoustics
Quantity surveying
Photographers
Consultants
Building standarts
Product Spec Sheet

ElementBrand
Solar blindsEspace Stores
Acoustic projectionMBI
LiftsOrona
Product Spec Sheet
Solar blinds
Acoustic projection
by MBI
Lifts
by Orona
Featured Projects
Latest Products
News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More