Pirelli 35
© Park Associati

Pirelli 35

Park Associati as Architects

Snøhetta and Park Associati are the winners of the competition organized by Coima for the refurbishment of the existing 1960’s office block Pirelli P35 in the heart of Milan, Italy. The proposals for the Pirelli 35 competition by the two practices perfectly interpreted the client’s brief on project’s complementary aspects. Coima came up with the idea of offering the two practices the chance to cooperate and create the perfect collaboration. Park and Snøhetta have taken up the challenge and then they have been working hard together to tackle the complexities and develop the two ideas.

 

The new project – Snohetta’s first in Italy – is the result of a decidedly great collaboration, in which architectural quality and design challenges coexist. In the words of the architects involved: ‘a complimentary collaboration’. The project deftly merges architecture, landscape and urban design to create a generous and publicly accessible building with a significantly reduced carbon footprint. The project is one of five within the Porta Nuova area in Milan, which are also subject to a wider masterplan that will be presented to the public in 2021. Rather than opting for new-build, Snøhetta and Park Associati have chosen to concentrate on the refurbishment of the existing building and creating a new urban space within the city.

 

Through focused interventions, the architects will magnify and optimize the aesthetic and structural qualities of the existing building and draw upon the special typologies and elegant material expression of Milan. “We believe that the most sustainable building is the one that already exists.” says Michele Rossi. “The Pirelli 35 building is carefully and consciously redesigned to fulfill the social and environmental ambition of the project. Each element or solution within the project supports the other to achieve this. Within this International collaboration, Snøhetta is both proud and grateful for the opportunity to contribute to civic life in Milan.” says Kjetil Trædal Thorsen. The refurbished Pirelli 35 office block will be built on the existing scale and lines of the neighboring buildings. By adding new volume to the building though the creation of a new penthouse office floor that floats above the rooftop restaurant and new six-story extension along Via Antonio Bordoni.

 

Clad in a warm terracotta, the extension intimately addresses the smaller scale of the surrounding residential buildings whilst also providing contrast to the lightweight GFRC that will be used to reclad the original building. The existing central wing of the building will be demolished to generate a spacious and dynamic courtyard with a lush garden at ground level. Generous floor-to-ceiling glass openings provide natural daylight and transparency to the courtyard whilst also embracing the geometry of the existing slender double column and self-shading façade. An undulating stone carpet invites the public to cross the site whilst at the same time unifying the different programs and levels of site closer together. The building is organized in three visibly different “layers”: The ground floor and the 9th floor are very transparent providing a high degree of accessibility. Levels 1 to 8 make up the main body of the building, providing an elegant and sober workplace reflecting the architectural language of surrounding office buildings. The 10th floor penthouse hovering above the 9th floor terrace creates a unique meeting point with beautiful views overlooking the city. The environmentally sustainable aspects of the building will be fulfilled through a series of thoughtful interventions. Low embodied energy materials as well as re-used and recycled materials will be used throughout the building, and a large photovoltaic canopy will power a water-to-water heat pump for thermal generation.

 

A huge advantage is also gained by reusing the existing concrete structures as cement production is a carbon-intensive process. Moreover, by playing on the existing double column structure of the building, the façade will be relocated behind the columns and slabs of the building to further reduce solar heat-gain issues. The building’s history, refined materiality and unique architecture are celebrated whilst the proposed interventions intelligently reimagine a more socially and environmentally sustainable building for the future. Snøhetta and Park Associati’s design will offer both employees and the public a dynamic and friendly environment that promotes quality workplaces and round the clock activity in the busy business district of Porta Nuova, Milan

Read story in Italiano

Featured Projects
Latest Products
News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More