Planar house

Planar house

Architect
studio mk27
Location
Porto Feliz, SP, Brazil | View Map
Project Year
2018
Category
Private Houses
fernando guerra
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ManufacturersKettal
ManufacturersBelas Artes
Sustainability consultantCTE
ManufacturersGervasoni
Air conditioningLogitec
LightingLumini

Product Spec Sheet
Manufacturers
by Kettal
Manufacturers
Sustainability consultant
by CTE
Manufacturers
Air conditioning
by Logitec
Lighting
by Lumini

Planar house

studio mk27 as Architects

Planar House is a radical exercise in horizontality, aspect commonly explored in the projects of the studio. Discreetly inserted in the highest point of the plot and favoring the existing topography, its presence is most strongly felt in the footprint rather than volumetrically. An extensive line in an open landscape.

This type of insertion on the plot demanded care and attention with the design of the rooftop, which is the fifth facade of the building. This was an exercise in composition and selection of equipment to be placed there, such as solar panels and skylights. The green roof mimics the surrounding lawn as well as contributes to the thermal comfort in the house.


Structurally, the slab is a rigid platform that is not supported by beams but directly by the pillars, which are distributed modularly in three axes. The cross-shaped metallic pillars are homage to the elegant proportions of miesian architecture.


Under the roof there are two programmatic boxes, the first one with the service areas, gym, tv and playrooms and the second one with the five en-suite bedrooms. The living rooms are located at the extremities and can be completely opened or closed by sliding glass doors transforming the entire house into a terrace. The interiors are made of low and solid wood furniture and the layout of the spaces leaves enough space for free circulation between the furniture and the panels and allows for an individualized reading of each piece. A translucent multi-colored club-chair hanging from the slab becomes the focus of attention and contrasts with the horizontality of the house.


Surrounding the rigid formal distribution, there is a vertical winding wall made of solid bricks arranged in solids and voids. Paradoxically, it defines the different relationships between the internal and external spaces. The wall, which is usually a symbol of division and isolation, in this project, is at times concave and at others convex, embracing the entrance garden and creating transparencies as well as offering protection from the street. Its brick texture contributes to a cozy atmosphere and creates light filters with kinetic effects as the day passes.   


Featured Projects
Latest Products
News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More