Plaza San Miguel. Urban Space Rehabilitation

Plaza San Miguel. Urban Space Rehabilitation

Architect
OOIIO Architecture
Location
Talavera de la Reina, Spain | View Map
Project Year
2015
Category
Heritages

Townscapes

Streets
Eugenio H. Vegue y Francisco Sepúlveda

6.800 hand made tiles for urban regeneration.

OOIIO Architecture as Architects

OOIIO wins First Prize with its proposal for the rehabilitation of “Plaza de San Miguel” in Talavera de la Reina, Spain.


The main intention of this urban intervention is to revitalize a degraded public space. We created a simple and open to all residents urban corner, destined to become a new landmark for the city, thanks to the contemporary and fresh use of the traditional and well-known Talavera´s pottery tiles. A symbolic material deeply rooted in local culture, important for its inhabitants.


This proposal stems from a rigorous analysis of public space needs in Talavera, from circulations studies, the sunlight, topography, existing applications … Before our intervention, the square was a residual urban space, not accessible for elderly or disabled people and used as informal parking.


With a few simple interventions we can turn this space into one of the most attractive squares in the city.


Let´s reactivate the public space !


Although the goal is to recycle the horizontal plane of the square, we prefer to concentrate the bulk of the intervention in the vertical plane, since we find there the presence of big grey dividing walls from tall buildings that give the back to the square, making people to understand that they are on a “back of house” urban plot, becoming psychologically this part of the city as a secondary zone.


We left the horizontal plane as accessible and comfortable possible for pedestrians reducing traffic to a defined track, protecting the main open space for pedestrians with concrete benches, specifically designed and located to contemplate the great wall of Talavera´s pottery that will completely change the look of the square forever, becoming one of the most revered places in the city.


This strong and visual intervention in the vertical plane will contribute to recover and enhance the medieval tower of the ancient wall, which now is lost in between buildings competing in height with it.


It will be now highlighted together with the ceramic mural, something special worthy to be seen for visitors and city inhabitants.

Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More