Plaza San Pedro renovation

Chaparro Ceccato Arquitectura as Architects

 Plaza San Pedro, in Villaverde del Río, is located outside the southern edge of the historic center and is crossed by one of the pedestrian arteries that articulate the urban fabric, Avenida de Santa Teresa. It joins two important areas: the historic center and the San Sebastián neighbourhood, the first major expansion of Villaverde del Río during the 20th century. This site offers unbeatable potential as a meeting point for citizens.

photo_credit Manolo Espaliú
Manolo Espaliú

The previous configuration of the square, its architectural barriers and the existing building, made it difficult to use, leaving it underused, residual and, ultimately, lifeless. Due to the mutations of the urban plot, the municipal food market, a building from the second half of the 20th century already in disuse, was built in the center of the square. Its position broke the original uniformity of the space, both functionally and visually.

photo_credit Manolo Espaliú
Manolo Espaliú

From an urban point of view, the intervention functionally, architecturally and visually integrates the surrounding streets with the square, achieving a more open and livable space and stimulating a more integrated and inclusive use. We proposed to demolish the market and recover the square in its entirety, making it accessible throughout its surface by creating a single platform that would allow the elimination of existing architectural barriers. We created a new covered meeting point, a building that houses a cafe open to the square, a newsstand, a candy stand, and fully accessible public toilets.

photo_credit Manolo Espaliú
Manolo Espaliú

The building wants to respond to a double objective: to create a protected interior space and to maintain the uniformity of the recently rescued square. The building materializes as a simple elevation of the land, and is built with a gentle slope that produces a transition between the horizontal surface of the square and the roof of the building. That geometry allows the pedestrian use of the roof as a part of the square, significantly increasing the public surface. The grand stands can be used for outdoor activities such as cinema, theater, concerts or colloquiums. From the highest point of this elevation you can see a privileged view of the mountains that flank Villaverde del Río to the north.

photo_credit Manolo Espaliú
Manolo Espaliú

The access to the covered spaces is from the northwest and southeast facades of the building. The cafe, which is accessed from the largest space in the new square, is made up of a large central room with a bar lined with original tiles collected from the demolition of the market, a kitchen with storage and toilets. From the side you access the two kiosks and the public toilets. The entrances and the large transparent and semi-transparent vertical surfaces that illuminate the interior spaces are covered with a double skin, internally with cellular polycarbonate panels and externally with large metal portals.

photo_credit Manolo Espaliú
Manolo Espaliú

The result of this intervention is a discreet building at the service of public space and citizens, which optimizes the free and pedestrian surface.

photo_credit Chaparro Ceccato Arquitectura
Chaparro Ceccato Arquitectura

Read story in Español

Project Credits
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architects revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architects revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architects renovated an old factory building for an ind... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More