Point Square | Tunescape

Point Square | Tunescape

Architect
Nex—
Location
Dublin, Ireland | View Map
Project Year
2009
Category
Parks

Point Square | Tunescape

Nex— as Architects

Point Square outside the O2 arena in Dublin will be a space where music is played, listened to, debated and celebrated. As a counterpoint to the other spaces in the city, the new square is conceived as a dynamic flowing landscape. A series of gentle ground undulations create a balance to the presence of the east stage by also placing focus on the people using the space at distributed centres of attraction for standing, sitting or playing an instrument. This landscape can accommodate a wide range of scenarios from large crowds for concerts, to intimate gatherings, to individuals comfortably enjoying the view, without the need for reconfiguring furniture.


In addition to holding concerts, the landscape enables the square to become a new focus for the city’s thriving culture of street buskers and performers – a landscape of music and performance. Rather than just a visual spectacle, the square combines both form and content in a participatory space that contributes to the city’s civic urbanity. We call this space Dublin Tune-scape.


The space is enclosed on the other three sides by a lattice work of transparent timber screens which also serve as the infrastructure containing and reflecting the lighting into the centre. At night the lattice screens are up-lit with white light and the front face of the mounds are highlighted among a drifting field of in-ground LED way markers.

Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More