Pond[er]
Derek Swalwell

Pond[er]

Taylor Knights PTY LTD as Architects

What was the brief?

Each year, the annual commission is selected via a two-stage national competition, in which architects or multi-disciplinary teams are invited to submit a design for an engaging temporary structure or installation to activate the NGV’s Grollo Equiset Garden, one of Melbourne’s great civic and cultural spaces.

photo_credit Derek Swalwell
Derek Swalwell

pond[er] is a joyful, vivid pink, aquatic installation created by architecture firm Taylor Knights, in collaboration with artist James Carey. Combining a pink water space that is evocative of Victoria’s inland salt lakes, with gently colourful Indigenous plant landscaping, it is an installation that invites you to dip your toes into the water while reminding us of the importance of bodies of water as both a natural and cultural resource.

photo_credit Derek Swalwell
Derek Swalwell

What were the key challenges?

One of the key challenges was how we thought and hoped visitors might interact with pond[er]. We felt that by interiorising the Australian landscape, pond[er] becomes a space for contemplation, conversation, connection, and play. The installation is designed to encourage moments of quietness; to sit and look in and ponder the temporal and material attributes of both water and flora. 

photo_credit Derek Swalwell
Derek Swalwell

The platform to the side of the installation encourages moments of conversation and to project out; to discuss these notions, ideas, propositions, and provocations concerning our climate and biodiversity crisis.

photo_credit Derek Swalwell
Derek Swalwell

By moving into the pink pond, visitors directly engage with the materiality of water, allowing them to cool off during the hot summer months.

photo_credit Derek Swalwell
Derek Swalwell

 

What materials did you choose and why?

The materials that have been selected for pond[er] are all ethically sourced and manufactured, to be distributed and used again by various Landcare, indigenous, and community groups. These materials have also been chosen as they are ecologically responsible, recyclable and used within our local landscape.

photo_credit Derek Swalwell
Derek Swalwell

Our intention is that no materials within pond[er] will end in land fill. We have been working specifically with the Willum Warrain Aboriginal Association, Victoria, who will utilise some of the materials from pond[er] in an upcoming landscape project; These Are The Projects We Do Together, a Melbourne based interdisciplinary design studio that focuses on education and experimentation across their projects and sites.

Caption

Materials from pond[er] will be taken to their ongoing project, The Quarry, a rehabilitation landscape project set in a sandstone quarry in The Otways, Victoria; Ben Gilbert from Agency of Sculpture, who will utilise materials from pond[er] in an upcoming regional and civic sculptural project, collaborating with disadvantaged youth.

Caption

Material Used:

1. Fibre reinforced plastic grating

2. Structural Pine

3. Comcork flooring – Made in Australia

4. Iron bark timber decking 

5. Aluminium Flat Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas sees the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever been to defining a ne... More

Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa
12 May 2022 News
Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa

In Nonthaburi, Thailand, Casa de Alisa by Stu/D/O Architects is defined by the material and structur... More

Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast
12 May 2022 News
Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast

Located on the Sunshine Coast of British Columbia, Sakinaw Lake House by WOVEN Architecture and Desi... More

David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco
12 May 2022 News
David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco

In 2017, David Chipperfield’s Milan studio won the commision for the renovation of the Procura... More

A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint
11 May 2022 News
A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint

This new bus station in Santiago de Compostela sees the concept of building merge with that of a vie... More