Puinhuis

Puinhuis

Architect
FELT architecture& design
Location
Ghent, Belgium | View Map
Project Year
2014
Category
Private Houses
Filip Dujardin
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Washbasin VOLA
Light Fixtures - HuskDelta Light
Husk
Facade cladding - ThermwoodCRAS
Roof cladding - AlternaEternit
Curtains – FlaxKinnasand GmbH

Product Spec Sheet
Light Fixtures - Husk
Husk by Delta Light
Facade cladding - Thermwood
by CRAS
Roof cladding - Alterna
by Eternit
Curtains – Flax

Puinhuis

FELT architecture& design as Architects

For this idiosyncratic renovationand extension of a classic Flemish townhouse at the outskirts of Ghent, the original building was wrapped in a new envelope, delineating a new volume.

 

The unique position of the building, at the end of a row of houses, provides the dwelling with three different façades. The front is designed as an iteration of the adjacent classical rhythm in white stucco. In contrast, the lateral facade refers to the blank facade of the old building andis clad in wood.Characterized by a series of seemingly randomly arranged windows if forms a counterpiece for the street.

 

Rather than extending the building back into the garden, the volume was widened, allowing for a new lateral entrance. The extension is conceived as an independent town house. The ground floor is reserved for a garage, the entry hall and an office opening up to the harmoniously designed stone garden. The full width and depth of the first floor is occupied by the living room and flanked by a spacious terrace. The second floor houses the bedrooms and the top floor is conceived as a kind of “crow's nest”. It’s a versatile space that could serve as a workshop space, guestroom or private sanctuary containing a small outside space, looking over the nearby river and the city.

 

The design plays into the concept of “sustainable living”. For now, this means a design for lifelong living, indicating complete wheelchair accessibility, adjustable sanitation and room for an elevator. In the long run, this translates into a phase-oriented building that allows new annexations and divisions within.

Read story in Nederlands

Project Credits
structural engineer
Products used in this project
Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More